Начало Общество Международен ден на морските фарове отбелязваме на 18 август

Международен ден на морските фарове отбелязваме на 18 август

СПОДЕЛИ

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г. 19 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Съоръженията с форма на кула обозначават морските пътища с помощта на силна светлина. Фаровете се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника фаровете остават на заден план, като в момента работещите фарове по света са не повече от 1500 и представляват основно туристическа атракция.

Най-старият фар на родния черноморски бряг е Шабленският. 32-метровото кула се извисява на 32 метра височина. Историците предполагат, че навигационно съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха.

В Бургас фарът се намира на територията на пристанището. Автор на макета е първият контрабасист на Бургас – Съби Денев. Съществува легенда, според която фарът на морски град трябва да се пази, в противен случай нещо лошо ще се случи на града. Поради тази причина достъпът на външни лица до фара е ограничен. Той може да се види от Централния плаж и от Моста. Вече повече от век Бургас пази своя фар, а той води корабите по морския им път.