Начало Общество Международен ден на редките болести

Международен ден на редките болести

СПОДЕЛИ

На 28 февруари отбелязваме Деня на редките болести. Те засягат много малка част от населението и най-често се дължат на генетични изменения.

В световен мащаб болните от редки болести наброяват близо 60 милиона души. В България те са над 400 хиляди, като много от тях са деца.

Припомняме, неправителствени организации вече поискаха от здравната каса актуализиране на списъка с редки заболявания и нови клинични пътеки, които да осигуряват специална храна за засегнатите.

Редките болести (РБ) може най-общо да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. В страните членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания.

За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от РБ. За България, чието население е около 7 500 000 по данни от 2004 година, популацията на пациенти с редки заболявания се очаква да бъде 400 000 – 450 000 човека. Само 5% от познатите редки болести са лечими.