Начало Любопитно Международен ден на стоматолога е

Международен ден на стоматолога е

СПОДЕЛИ
Image of dentist treating woman's teeth and assistant near by

Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света. Можем да предположим, че има основателни причини да се чества този професионален празник на зъболекарите в ден на Св. Аполония (St. Apollonia), първата причина от които е изненадващо привлекателен образ на Аполония, оцелял през вековете.

Аполония – дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император.

Аполония е била подложена на тежки изтезания за отказ от християнството. Но момичето не трепна пред лицето на смъртта. Тя е помолила да я развържат, за да коленичи и да изпълни изискванията на тълпата. Когато я развързали, смелата жена сама се е хвърлила в огъня. Това се случи на 9 февруари 249 година.

Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците, че се е родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името на „Аполония“, да се помолете на нея – зъбната болка ще отмине. През 300 г. Аполония е канонизиран като светец. Денят е 9 февруари.

Древните „стоматолози“, използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това неочаквано откритие, направели учени от САЩ и Франция.

Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан, останките от хора, които живяли 7 – 5,5 хиляди години пр. Хр, те намери в някои зъби, направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните „зъболекари“ доказва и факта, че в някои случаи са „лекувани“ труднодостъпни коренни зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.