Начало Общество Миглена Спасова от СУ „Нешо Бончев” е втора на национален кръг на...

Миглена Спасова от СУ „Нешо Бончев” е втора на национален кръг на олимпиада по български език и литература

СПОДЕЛИ

На 6.07.20 г. на интернет страницата на Министерство на образованието и науката бяха публикувани резултатите на учениците от националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Ученичката от ХІБ клас в СУ „Нешо Бончев” Миглена Спасова се нарежда на второ място в страната с оценка отличен 5.54 след Нели Димитрова от ЕГ „Акад. Л. Стоянов” – Благоевград, чиято работа е оценена с отличен 5.75. Двете единадесетокласнички са единствените с отличен успех на олимпиадата. Останалите двадесет ученици от цялата страна, явили се на националния кръг, са с оценки от мн. добър 5.43 до добър 4.18. Само Миглена и още една ученичка са представители на средни училища, останалите са възпитаници на езикови и природо-математически гимназии от областни градове в страната. 

На 28.06.20 г. в ЕГ „Б. Брехт” – гр. Пазарджик Миглена писа интерпретативно съчинение на тема „Женските образи в произведението „Пристанала” от Христо Ботев”. Творбата се изучава в училище като част от програмата за профилирана подготовка. Останалите две произведения, които са били представени чрез теми по избор на националния кръг, са „Бай Ганьо” на Алеко Константинов и „Cis moll” на Пенчо Славейков. Миглена сподели, че се е опряла на усвоените умения от часовете по БЕЛ в училище – конструиране на ЛИС, аргументиране, интерпретиране на различни смислови нива на художествен текст по конкретен проблем, откриване на композиционни особености и художествени средства; на своята креативност и въображение при създаването на писмения текст. С постигнатия успех на последния кръг на олимпиадата панагюрската ученичка защити отличната си оценка от областния кръг. 

За Миглена литературата е част от живота, без която е трудно да се живее. Всичко, което прочетеш, може да бъде важно в определен момент, споделя тя. Мечтата на Миглена Спасова, която в момента е ученичка в ХІБ клас с Хуманитарен профил в СУ „Нешо Бончев”, е да бъде приета след завършване на гимназиалното си образование в специалност Руска филология, в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Нейният учител по БЕЛ и класен ръководител Пенка Пенева искрено се надява Миглена да продължи напред в сферата на филологическите науки. 

Информация СУ „Нешо Бончев”