Начало Общество Министър Павлова ще подпише договор за строителство на язовир „Луда Яна“ и...

Министър Павлова ще подпише договор за строителство на язовир „Луда Яна“ и пречиствателна станция към него

СПОДЕЛИ
restorant

Lilqna-Pavlova1

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпише договор за строителство на изцяло нов язовир – „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейна вода към него, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
Церемонията ще се състои утре, 1 септември, от 11 часа в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, залата до кабинета на министъра.
На събитието ще присъстват постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите и на участници в процеса на проектиране и строителство на обекта. От страна на избрания изпълнител, консорциум „Щрабаг – Станилов“, договорът ще бъде подписан от  инж. Йохан Пьолцл.
Финансирането на новия язовир е осигурено от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“.  Стойността на договора за строителство е малко над 56 млн. лв.
Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. кубични метра.
Строителството на язовир Луда Яна ще подобри водоснабдяването на близо 26 000 жители от населените места в община Панагюрище. Предвижда се техническа възможност за захранване с вода на селища от  община Пазарджик, Стрелча и Лесичово. В допълнение ще се подобрят икономическите условия в региона и ще спомогне за намаляване на безработицата.