Начало Общество Министър Танева за писмото на търговските вериги: Позицията им е пълна манипулация!

Министър Танева за писмото на търговските вериги: Позицията им е пълна манипулация!

СПОДЕЛИ

„Няма да коментирам тази позиция, тя е е пълна с манипулации! Да, ще въведем мерките, които сме планирали. Така министърът на земеделието Десислава Танева отговори на журналистически въпрос за становището от вчера на Сдружението за модерна търговия, които обединява големи търговски вериги у нас, по повод проект на постановление, с което се въвежда изискване 1/2 от площта в магазините им да бъде отделена за българска продукция.

„Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ. Всичко в това изложение са манипулации и не искам да го коментирам! Със сдружението от доста време водим абсолютно безплоден диалог“ – ядоса се Танева на брифинг и продължи – „Значи може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари за битка в тази криза, а не може търговски оператор с n на брой обекти да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в провинцията! Това е нонсенс, за всеки български държавник е унижение да коментира това!“

Късно снощи МЗХГ разясни, че проектът предлага в търговските обекти да бъде излагана повече българска продукция на местни (регионални) производители в съответния обект. Под „регионални“ производители то има предвид „производители или организации на производители с място на осъществяване на дейност на територията на областта, в която се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център“.

Търговските обекти се задължават да обособят площи, в които да се предлагат само мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; месо и месни продукти; ориз; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; мед; картофи и кореноплодни; зеленчуци – сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове – пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид.

Становището им дойде в отговор на позиция на Сдружението за модерна търговия от вчера, в което се казва, че проектът „погазва основните принципи на пазарната икономика“ и прилагането му би довело до „изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители“. Оттам твърдят още, че предложените промени „противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ“ и предупреждават, че те „ще доведат до наказателни процедури срещу България“.

Източник