Начало Култура Министър Вълчев в Панагюрище: Ще осигурим допълнителни уроци по български със средства...

Министър Вълчев в Панагюрище: Ще осигурим допълнителни уроци по български със средства от евро проекти (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше на работно посещение в Панагюрище на 5 февруари 2019 година /вторник/.

По време на работното посещение, министър Вълчев разгледа част от изпълнените обекти по проект „Ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпност на средата, доставка на ново оборудване и обзавеждане и благоустрояване на прилежащи площи към образователни институции по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ – ДГ „Първи юни“ и ДГ „Райна Княгиня“.

Министърът на образованието и науката присъства и на официалното откриване на новата производствена сграда на фирма „Оптикс“ АД в двора на „Майкро Оптикс Юръп“.

Министърът проведе работни срещи с ръководството на община Панагюрище, с представители на бизнеса – партньори по проекта за реализиране на дуално обучение в община Панагюрище, с директори на образователни институции, с учители, с представители на синдикалните организации.

Той посети и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

Децата и учениците, чийто майчин език не е български, ще посещават допълнителни уроци. Детските градини в страната ще имат възможност да организират до още 200 часа по български език, а училищата – и по други предмети. Средствата ще бъдат осигурени по два стартиращи проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред медии по време на посещението си в Панагюрище.

По думите му всички деца трябва да бъдат обхванати в образователна институция и да им се осигури допълнителна подкрепа. „Чрез двата нови проекта ще имаме възможност да направим обученията по български език по-многочасови и да обхванем повече деца. Учителите трябва да направят индивидуални оценки, които да покажат нуждите. Целта е да не се натрупват образователни затруднения и учениците да не отпадат от системата“, посочи министърът.

Той посети две детски градини, ремонтирани със средства от ОП „Региони в растеж“. Там министър Вълчев обясни, че детските градини са сред най-важните институции и призова учителите да положат максимални усилия за овладяване на българския език от всяко дете. Според него тези допълнителни часове също ще се заплащат по линия на проектите.

Красимир Вълчев присъства и на среща за въвеждането на дуалното образование в Панагюрище. На нея министърът потвърди ангажимента за мотивиране на повече ученици към професионалното образование. „То задържа повече млади хора в регионите и в страната. Бизнесът има нужда от тези кадри и това е все по-трайна тенденция“, каза още той.

Какво още сподели министър Вълчев за учителската професия, както и за бъдещите закони и проекти ВИЖТЕ ТУК: