Начало Общество МКБППМН – Панагюрище проведе тренинг с ученици на тема „Избирам доброто,  не...

МКБППМН – Панагюрище проведе тренинг с ученици на тема „Избирам доброто,  не на насилието и тормоза в училище“

СПОДЕЛИ
Реклама

Днес, 28 февруари, отбелязваме световния ден за борба с тормоза в училище, популярен като  „Ден на розовата фланелка“.

Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните към Община Панагюрище проведе тренинг с ученици от 8 до 12 клас на Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм град Панагюрище на тема „Избирам доброто,  не на насилието и тормоза в училище“.

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

Нека и ние да подкрепим тази инициатива и да покажем, че не искаме тормоза да съществува в нашето училище, призоваха участниците в тренинга.