Начало Общество Младежи от БМЧК ще се включат в отбелязването на Световния ден...

Младежи от БМЧК ще се включат в отбелязването на Световния ден за борба със СПИН

31
0
СПОДЕЛИ

bmckПо повод 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, в град Панагюрище  ще се проведат инициативи, които са част от националната кампания на Министерство на здравеопазването.

На 1 декември, доброволци от  БМЧК – Панагюрище ще разпространяват информационни материали, презервативи и червени лентички. Вечерта от 17:00 часа пред църквата „Св. Богородица” ще запалят свещички в памет на починалите от ХИВ

Тази година кампанията преминава под мотото“Да запазим посоката, да продължим пътя!“. Тя е адресирана предимно към младите хора на България, с основна цел – да популяризира безопасното за здравето сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Основното послание на кампанията, осъществявана в рамките на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопазването, за поредна година е „Предпазвайте се! Бъдете отговорни и модерни!“. Инициативите за тестване за ХИВ целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са  инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 29 юли 2014 г. От началото на тази година са открити нови 113 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 1 943 лица.