Начало Общество Младежкият парламент се закле и избра председател

Младежкият парламент се закле и избра председател

СПОДЕЛИ

 

В четвъртък на 29 ноември от 17:00 часа в сесийната зала на Общината се състоя първото събрание на Младежкия парламент в града. Събитието премина изключително празнично, при много висок интерес и  много добра организация от страна на зам. кмета Галина Матанова и нейният екип от дирекция  “Образование, Култура и социални дейности” Нора Кунчева, Радка Немска и Мария Кочева. На това събрание присъстваха много гости, членове на общинска администрация, общински съветници, кметове на кметства и медии, които останаха до самият край, а на младежите сякаш не им се тръгваше – заредени с много ентусиазъм, желание за работа и идеи за промяна към по-добро.
На първото си заседание с единствена точка в дневния ред "Избор на председател на Младежкия парламент", младежите подходиха като истински професионалисти със заявена гражданска позиция и отговорност. Най-напред те положиха клетва,а след това и подписаха своите клетвени декларации. Водещ на събитието беше Мария Кочева, която се справи отлично като за първо излизане пред публика. А в ролята на председател до избирането на новият беше зам. кмета Галина Матанова, чиято заслуга е формирането на най-новият в България младежки парламент. Ето кои са членовете на общинския младежки парламент Панагюрище първи мандат: Марин Луков – квотата на с.Поибрене, Димитрий Арбалиев – квота на с.Баня, Генка Гявурова – квота на с. Левски, Мария Терзийска – квота на с. Попинци, Димитър Наплатанов – квота на с. Оборище, Динка Ганчева – квота на с. Бъта, Деница Стойкова – квота на БМЧК, Даниела Йорданова – квота на Лео клуб, Йоана Ботева – квота на Интер акт клуб, Иван Дишлийски, Георги Ланджев, Мария Захариева и Ивелина Димитрова от квотата на СОУ "Нешо Бончев", Зорница Костуркова, Лилия Ангарова, Иван Хърков и Евгения Йончева о квотата на ПГИТМТ, Петър Немски, Мария Иванова, Стилияна Пенева, Надежда Губерова, Цветомира Маслева, Лора Вихрогонова, Теодора Иванова, Донка Терзийска, Димо Бараков, Жельо Пелтеков, Габриела Авелова  и Зорница Богданова – независими.
Най-напред младежите трябваше да предложат и изберат изборна комисия.  След дадените предложения се стигна до гласуване, което определи кои ще бъдат представителите в комисията. Младежкия парламент избра: Габриела Авелова, Иван Дишлийски и Мария Терзийска. След избора на комисия те трябваше вече да преминат към основното, а именно изборът на председател. И тук се подходи много отговорно и с много точни и конкретни заявки. Преложени за председател бяха: Габриела Стоянова Авелова, Деница Стойкова Стойкова, Жельо Николов Пелтеков, Лилия Иванова Ангарова и Стиляна Яворова Пенева.Тъй като Габриела Авелова беше избрана и в изборната комисия, се наложи да бъде заменена от Мария Иванова, която беше събрала най-много гласове след тримата вече избрани в комисията. Така крайният резултат на комисията беше в състав: Мария Терзийска, Иван Дишлийски и Мария Иванова, които слядяха за правилното и честно протичане на гласуването за председател и  заслужиха адмирациите на организаторите за бързото и точно справяне с поставената им задача. Така след тайно гласуване за председател на първият Общински Младежки парламент в Панагюрище с 15 гласа беше избрана Стилияна Яворова Пенева. След изборът и работата на водещият на събранието  Галина Матанова приключи. Тя предаде щафетата на представителя на Общинския съвет Веселина  Зумпалова – Ралчева, която приветства новоизбраният председател и заяви, че обмисля промени в правилника на Общинския съвет, в който да даде повече правомощия на членовете от Младежкия парламент. Първото, което решиха младежите е да направят фейсбук група, в която да обмислят какви да бъдат следващите им стъпки, а се очаква членовете да се разпределят в някои от работните комисий. 
Днес – Международния ден за борба със СПИН и ХИВ Младежкия парламент, БМЧК, както и МГЕРБ раздаваха презервативи и флаери.
 
Кратка визитка на първият избран  председател на Общинския Младежки парламент Панагюрище Стилияна Яворова Пенева:
Родена е на 30.10.1989г. в град Панагюрище. Основното си образование завършва в ОУ "Проф. Марин Дринов" с отличен успех. Лятото на 2002г. прекарарва в Cambridge- England, където усъвършенства знанията си по английски език. Продължава средното си образование (2004-2008г.) в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт – гр. Пазарджик със специалност Счетоводна отчетност. След което започна и най-интересната част от живота й с постъпване в ТУ- Габрово. Там записва Индустриален мениджмънт, паралелно с това завършва втора специалност "Финанси, банки и борси", както и Бизнес предприемачество. По време на студентството си е член на Студентски съвет (2009-2011г.), като председател на Комисията по Научно-Изследователската дейност. Има пубикации на темите: "Същност на туризма и неговото развитие в България" (2009г.) и "Иновации в мениджмънта" (2010г.), издадени в Сборник на Студентска Научна Сесия на ТУ-Габрово. През 2011г. организира Международна конференция за чуждестранните студенти. Наред с образованието си, работи като фотомодел и манекенка.Освен в ревютата, в които е участвала, през 2010г. се явява на конкурс и печели короната на Мис Габрово.
Лятото на 2012г. се завръща в Панагюрище, като подготвя Дипломната си работа на тема "Ефективност от приложение на механизъм за следящ слънчев колектор". В продължение на два месеца е стажант на "Асарел Медет"АД, в отдел "Инженеринг на ремонта", звено "Сервизни и ремонтни услуги", където добива реална представа за инженеринга на водещо в бранша предприятие като "Асарел Медет"АД. По настоящем провежда курс по степ-аеробика в Спа Хотел "Каменград" – Панагюрище /Тракийски хотелиери/. Също така и член на Общински Младежки Парламент и Ротаракт-Панагюрище.