Начало Култура Млади театрали от Панагюрище представят постановката „В навечерието” по романа на И....

Млади театрали от Панагюрище представят постановката „В навечерието” по романа на И. С. Тургенев

СПОДЕЛИ

18051665_10208702773958733_1934301903_n

Младежка театрална студия при НЧ ”Виделина-1865” – Панагюрище ще представи пред панагюрската публика постановката  „В навечерието” по романа на Иван Сергеевич Тургенев.

Представленията ще се играят на 21 и 25 април от 19:00 часа в театралния салон на читалището.

Участват: Радина Костадинова, Мартин Гешанов, Константин Цветков, Александър Ильов, Делян Хаинов, Ангелина Дачкинова, София Николаева, Стефан Рапонджиев и Нина Кехайова.

Сценична версия и постановка – Дочка Кацарева. Музикално оформление – Марин Карамаринов. Декори: Ирина Пелтекова, Нистор Хаинов, Иван Делийски.

„В навечерието“ е третият пореден роман на руския писател Иван Тургенев. Той е най-добре познат с разказите си и с романа Бащи и синове. В творбата си Тургенев украсява една любовна история с размисли за живота на средната класа, както и с малко изкуство и философска полемика.

В основата на сюжета е Елена, млада девойка с хипохондрична майка и бездействащ баща, който е запасен офицер и има любовница. В навечерието на Кримската война, Елена е сподирена от свободолюбив скулптор (Шубин) и от един студент със сериозни намерения (Берсенев). Но щом българският другар на Берсенев, революционерът Инсаров, се среща с Елена, двамата се влюбват. Те се женят тайно, с което разочароват майката на Елена и разгневяват баща ѝ, който се е надявал да задоми дъщеря си със скучен, самодоволен функционер (Курнатовски). Инсаров почти умира от пневмония и само частично се възстановява. В хода на войната, Инсаров се опитва да се върне с Елена в България, но умира по трагичен начин във Венеция. Елена занася тялото на Инсаров на Балканите, за да го погребе, и изчезва.