Начало Култура Млади театрали от Панагюрище представят постановката „В навечерието” по романа на И....

Млади театрали от Панагюрище представят постановката „В навечерието” по романа на И. С. Тургенев

СПОДЕЛИ
restorant

18051665_10208702773958733_1934301903_n

Младежка театрална студия при НЧ ”Виделина-1865” – Панагюрище ще представи пред панагюрската публика постановката  „В навечерието” по романа на Иван Сергеевич Тургенев.

Представленията ще се играят на 21 и 25 април от 19:00 часа в театралния салон на читалището.

Участват: Радина Костадинова, Мартин Гешанов, Константин Цветков, Александър Ильов, Делян Хаинов, Ангелина Дачкинова, София Николаева, Стефан Рапонджиев и Нина Кехайова.

Сценична версия и постановка – Дочка Кацарева. Музикално оформление – Марин Карамаринов. Декори: Ирина Пелтекова, Нистор Хаинов, Иван Делийски.

„В навечерието“ е третият пореден роман на руския писател Иван Тургенев. Той е най-добре познат с разказите си и с романа Бащи и синове. В творбата си Тургенев украсява една любовна история с размисли за живота на средната класа, както и с малко изкуство и философска полемика.

В основата на сюжета е Елена, млада девойка с хипохондрична майка и бездействащ баща, който е запасен офицер и има любовница. В навечерието на Кримската война, Елена е сподирена от свободолюбив скулптор (Шубин) и от един студент със сериозни намерения (Берсенев). Но щом българският другар на Берсенев, революционерът Инсаров, се среща с Елена, двамата се влюбват. Те се женят тайно, с което разочароват майката на Елена и разгневяват баща ѝ, който се е надявал да задоми дъщеря си със скучен, самодоволен функционер (Курнатовски). Инсаров почти умира от пневмония и само частично се възстановява. В хода на войната, Инсаров се опитва да се върне с Елена в България, но умира по трагичен начин във Венеция. Елена занася тялото на Инсаров на Балканите, за да го погребе, и изчезва.