Начало Общество МОН предостави близо 3 млн. лв. за допълнителни уроци на учениците

МОН предостави близо 3 млн. лв. за допълнителни уроци на учениците

СПОДЕЛИ
ден на учителя

Министерството на образованието и науката (МОН) предостави 2 841 130, 83 лв. на детски градини и училища за осъществяване на обща и допълнителна подкрепа. Тя включва допълнителни модули за деца, които не владеят български език в предучилищна възраст и обучение по учебни предмети за ученици с пропуски в материала. Това обяви днес заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на пресконференция в МОН.

Средствата могат да се използват още за консултации по дисциплини, които се провеждат извън редовните учебни часове, за екипна работа между учителите и другите педагогически специалисти, както и за допълнителни възнаграждения на педагозите, които работят в екипите по Механизма за съвместна работа на институции за обхват и задържане на децата в образователната система. Разпределянето ще е по преценка на директорите на детски градини и училища и е свързано с конкретните потребности на децата и учениците.

Парите са осигурени от прекратени, спрени или намалени месечни помощи поради натрупани отсъствия по неуважителни причини от септември 2016 г до април 2017 г. Всеки месец МОН и Агенцията за социално подпомагане (АСП) обменят информация за отсъствията в системата на предучилищното и училищното образование.

„Според Закона за семейните помощи месечната помощ за отглеждане на ученик до завършване на средно образование се спира, ако той отсъства над пет учебни часа по неуважителни причини в месеца. При децата, посещаващи предучилищна група, помощта се спира при отсъствие по неуважителни причини повече от три дни“, поясни Михайлова. В закона е регламентирано още, че размерът на спрените помощи се предоставя на съответното училище или детска градина, в което е записано детето.