Начало Общество Мощи на св. св. Кирил и Методий пристигат в София, посреща ги...

Мощи на св. св. Кирил и Методий пристигат в София, посреща ги и президентът

СПОДЕЛИ

Светите мощи на св. св. Кирил и Методий пристигат в София днес. Те ще бъдат изложени за поклонение в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в столицата. 

Те ще бъдат внесени с литийно шествие в църквата, след като бъдат посрещнати на бул. „Аллександър Стамболийски“ и „Христо Ботев“.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, където мощите са върнати през 1980-ти години от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия.

В храм“Света Неделя“ ще бъде отслужен мобелен, след като св. мощи пристигнат след 12 часа. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, ще участват в поклонението пред мощите на равноапостолните братя. Президентът и вицепрезидентът ще присъстват на молебена пред Светите мощи, който ще бъде оглавен от епископ Поликарп. 

„Ще имаме възможност в продължение на 48 часа да се поклоним на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски“, обясни архимандрит Никанор по БНТ вчера. Сред мощите е и малка частица от Светия животворящ кръст Господен, допълни
той.

От Софийската митрополия уточняват, че това става с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия синод на Българката православна църква. Св. мощи са за първи път у нас.