Начало Култура Мултимедийна „Тоска” в Панагюрище след триумф в Европа

Мултимедийна „Тоска” в Панагюрище след триумф в Европа

СПОДЕЛИ

„Тоска” на Държавна опера Пловдив идва на 28 февруари в Панагюрище след феноменална премиера в Хага и след 20 представления в най-престижните оперни театри на Холандия и Белгия. Операта е поставена от швейцарския режисьор Рето Никлер. Времето и мястото на действие в настоящата постановка се развиват отново в Италия (в рамките на 24 часа), но перспективата се измества в 30-те години на миналия век, по време на диктаторския режим на Мусолини. Декорът на холандския художник Карел Спанхак е „облечен” в мултимедия, която допринася за различието и атрактивността на цялостната сценография.

На фона на колосални исторически събития е показана страстната любов на Флория Тоска и Марио Каварадоси. Красива и горда примадона, Тоска е изпълнена със силни чувства на любов, ревност и уязвимост. А Марио е свободолюбив италиански партиот, влюбен художник, който черпи вдъхновение от образа на жената. Друг главен персонаж в операта е началникът на полицията Скарпия, въплъщение на садистичната и деспотична власт.

Специално за премиерата на „Тоска” се завръща знаменитият диригент Иван Ангелов. До 1981г. той работи в България като главен диригент на Пловдивската опера, след което се установява на работа в Европа и заема ръководни постове в Швейцария (Биен и Лозана), Монте Карло, Бон, Братислава и Лайпциг. Зрителите в Панагюрище ще имат възможност да се насладят и на един от най-популярните български оперни изпълнители.