Начало Култура Музеят кани на Антарктическа среща с проф. Христо Пимпирев и Гергана Лаптева

Музеят кани на Антарктическа среща с проф. Христо Пимпирев и Гергана Лаптева

СПОДЕЛИ

На 21 февруари от 17:30 часа в залата на Историческия музей в Панагюрище ще се проведе среща с проф. Христо Пимпирев и Гергана Лаптева, на която двамата ще представят новите си книги – „Антарктида – Студеният юг“ и алманахът „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita“, съобщават от културната институция.

Проф. Христо Пимпирев е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г. Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.

Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън в архипелага Южни Шетландски острови, Антарктика носят неговото име.

Книгата “Антарктида – студеният юг“ обобщава наученото и видяното от общо 25 български експедиции, проведени до Белия континент. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, Антарктида променя животи. Книгата на проф. Пимпирев дава различни гледни точки към преживяването на Ледения континент, към срещата на човека и науката с природата. „Антарктида – студеният юг“ е увлекателен и емоционален разказ за живота сред ледове и пингвини. Личен дневник на човек, дръзнал да преодолее предразсъдъци, да преодолее страха и да намери хармония там, където никой не би предполагал. 

Гергана Лаптева е член и работи в Българския антарктически институт – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида, като завеждащ отдел „Култура“. Участник е в седем експедиции до Ледения континент.

Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Алманахът “Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita” има за цел да събере и направи достъпни повечето известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида от древността до днес. Специално внимание се обръща и на българския принос в картографията на непознатата южна земя. Тази книга е своеобразен апел за опазване на континента и съхраняване на уникалната му флора и фауна.