Начало Общество МВР открива телефон за сигнали за нарушения в изборния процес

МВР открива телефон за сигнали за нарушения в изборния процес

СПОДЕЛИ

0a0470f0ca76dc8188118529b4fd07c4

В ОДМВР-Пазарджик и РДПБЗН-Пазарджик е създадена необходимата организация за подготовката и осигуряване на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за национален референдум, които ще се проведат на 06.11.2016г. Изготвени и утвърдени са планове за дейността на структурите на МВР в областта за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на избори. Сформирани са групи за осъществяване на ефективен информационен обмен в процеса на изборите, проведени са срещи с окръжната и районните прокуратури по места.

В МВР стартираха открити линии за получаване на информация от граждани.

На тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат информации за различни нарушения, свързани с предстоящите избори, съотносими към дейността на МВР – свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.

Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол” при РДПБЗН и РСПБЗН извършиха необходимите проверки относно пожарната обезопасеност на всички помещения свързани с изборния процес. Проверяват се евакуационните изходи, наличието и изправността на уредите за пожарогасене, провеждат се инструктажи на членовете на РИК и СИК в региона.

Препоръки и мерки за пожарна безопасност:

В обектите ангажирани с провеждането на изборите и тези за масово събиране на хора е необходимо да се осигурят свободни пътища за евакуация.

Да се поставят на дежурство технически изправни подръчни противопожарни уреди за първоначално гасене. Същите да бъдат поставени на достъпно и видно място за бързи действия при необходимост.В случай на възникнал пожар в сградите или в самите помещения на секционните избирателни комисии , председателите на СИК са длъжни да уведомят органи за пожарна безопасност и защита на населението на телефон 112 и организират евакуацията на пребиваващите хора в сградата , бюлетините и предприемат мерки за първоначално гасене с наличните противопожарни уреди.

В сградите и помещенията , в които са разположени изборни секции абсолютно е забранено тютюнопушенето и използването на открит огън.

Последния работен ден преди провеждането на изборите , ръководителите /собствениците/ на сградите ангажирани с изборите да проконтролират след приключване на работния ден изключването на електрическото захранване.

В ОДМВР и РДПБЗН е създаден оперативен щаб, който е в постоянна връзка с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво свързани с ангажименти към изборния процес. В областната администрация в Пазарджик бяха доставени бюлетини и изборни материали, а от там също под полицейска охрана ще бъдат транспортирани до всички 12 общини. Те ще се съхраняват в обособени за това помещения под денонощна полицейска охрана до разпределянето им по секционните избирателни комисии преди началото на изборния ден.

Над 600 служители от структурните звена на МВР ще осигуряват охраната на изборните секции ден, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност още преди началото на вота и до края на изборния ден. По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и полицейските управления в Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден.

От 01 ноември 2016 г. до 05 ноември 2016 г. службите ще работят от 08.30 до 17.00 часа;  на 06 ноември  – от 08.30 до 19.00 часа

В седмицата преди 6 ноември 2016 г. е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/ защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

1.В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност /лична карта, личен /зелен/ паспорт/ или лична карта с изтекъл срок на валидност;

  1. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 04 ноември 2016 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1.Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или РУ в региона за дните от 01 ноември 2016 г. до 05 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 06 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.

2.Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, за произвеждания национален референдум и частичните избори за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3.В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: За упражняване правото на глас за президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение, а за частичните избори за кметове се издават отделни удостоверения.

В случай на провеждане на втори тур на избори президент и вицепрезидент на Република България и на частични избори за кмет ще се издават нови удостоверения от 08.11.2016 г. съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 06 НОЕМВРИ 2016 Г. И ЗА ПРОИЗВЕЖДАНИЯ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ НА 06 НОЕМВРИ 2016 Г.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА ЧАСТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА КМЕТОВЕ СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И  ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 06.11.2016 Г. УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ПРИЛАГА КЪМ ИЗБИРАТЕЛНИЯ СПИСЪК ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧАСТИЧНИТЕ ИЗБОРИ ЗА КМЕТОВЕ.