Начало Любопитно Н.В. Лютеницата – домашна или купешка? Решете сами и вижте как я...

Н.В. Лютеницата – домашна или купешка? Решете сами и вижте как я приготвя Райка Йорданова

1178
1
СПОДЕЛИ
77777
Снимки: Райка Йорданова

Години наред, българинът се е доверявал за домашно приготвената зимнина. Вкусът на домашно приготвената лютеница на баба е неизменна част от нашето детство, но дали си струва да стоим над големия, черен казан с часове или просто да отскочим до близкия, квартален магазин? Ще се опитаме да сравним и разберем кое е по-изгодно за нас- домашно приготвената или купешката лютеница.

Най-разпространената рецепта за вкусната домашна лютеница (за една доза) е следната:

  • 15 кг домати, тип „Рома“ (по-месести са и са по-продуктивни)
  • 10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)
  • 5 кг патладжан
  • 1 л олио
  • 1 кафена чашка сол
  • 2 кафени чашки захар

От тази рецепта и това количество зеленчуци и продукти, чистата готова за консумация лютеница е не повече от 22-23 килограма, което грубо прави около четиридесет бурканчета по 500 мл.

777777

Репортер на ПИА направи проучване за цените на зеленчуците и се опита да направи калкулация колко струва бурканчето домашна лютеница. Цената на килограм домати на пазара е в интервала от 70 ст. до 1 лв. и 20 стотинки за килограм. Патладжаните – 80ст. за килограм. За килограм чушки трябва да платим около 1 лв. и 40 стотинки. Най-грубата сметка ни показва че за една доза (от 22-23 килограма) домашна лютеница ни трябват около 60 лв. и доста свободно време. Може да отнеме и цял ден. Когато към сметките добавим и олиото, солта и захарта сметката се увеличава с 5-6 лв. При така направената калкулация, цената на буркан домашна лютеница излиза около 1.65 лв

Купешката лютеница е лесно достъпна и популярна. Може да се намери във всеки магазин, било то квартален или голяма верига супермаркети. Средната цена за бурканче лютеница (500 мл) е 2 лв. и 50 ст.

И така – ако сте истински любители на лютеницата ще ви излезе по евтино да си я приготвите в домашни условия, а и така ще знаете какво сте сложили в нея, но ако не разполагате с необходимото време и финансов ресурс,  нищо не ви пречи да отскочите до най-близкия магазин и да си доставите същото удоволствие.

Преценете сами.

77777777 Попитахме как приготвя вкусното домашно изкушение панагюрката Райка Йорданова.

Запалих се по лютеницата покрай фестивала на чушката и домата в Куртово Конаретам е най-вкусната чушка,Куртовска капия, там научих и тънкостите.Тази година за 6-ти път ще се провежда на 12-13-14 септември, не пропускам да отида.„- сподели Райка. Тя допълва, че заедно с предварителната подготовка, приготвянето на лютеницата отнема между 6 и 8 часа.

Ето нейната рецепта:

Вкусна домашна лютеница
Продукти-
10 килограма домати от сорта мадара или рома (за консерви, понеже тези сортове домати са почти без семки, месести и не са воднисти, което допринася за бързото им изваряване и сгъстяване). 10 килограма червени месести чушки, 5 килограма патладжан, 3 килограма моркови, 300 мл. олио, сол една чаена чаша (зависи от солта….), индийско орехче, кимион, люти чушлета (по желание)
Начин на приготвяне-
Изпичате чушките и патладжана. За предпочитане е да ги опечете на жар, тъй като се получава неотразим вкус и аромат. След като изстинат се обелват и смилат (може това да го направите в блендер или с пасатор) Морковите се сваряват до пълното им омекване. Водата се отлива и се пюрират. Доматите смилате с машинка или режете на ситно. Слагате на огнището в достатъчно голяма и дълбока тава доматите и ги изварявате докато намалят обема си на 1/3 и започнат да се сгъстяват. Добавяте олиото, солта, подправките, чушките, патладжана и морковите. Бъркате сместа за вашата лютеница докато се сгъсти достатъчно, за да се маже на топла филия хляб без да се стича. Топлата смес се насипва в бурканчета, запечатва се и се заварява, като се засича време 15 минути от завирането. Цялата церемония отнема няколко часа, но удоволствието от приготвянето и след това консумацията на това домашно изкушение е неописуемо.

 

1 КОМЕНТАР

  1. РАЙ,МИЛА МОЯ НЯМАШ СПИРКА!
    ТАЗИ ВКУСОТИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ОТ МАГАЗИНА!
    ДАНО НЕ ИЗГЛЕЖДА НАХАЛНО(ЗНАМ,ЧЕ ЩЕ МИ ПРОСТИШ),НО
    МОЛЯ ЗА ЕДНО БУРКАНЧЕ!
    ОБИЧАМ ТЕ(ТИ СИ ГО ЗНАЕШ)!
    МАМИНА МИЛА!ХЕМ ХУБАВА,ХЕМ УМНА,ХЕМ РАБОТЛИВА! <3




    0



    0