Начало Култура На 1 март отбелязваме деня на художествената самодейност

На 1 март отбелязваме деня на художествената самодейност

СПОДЕЛИ
културни събития

1-ви март-Ден на художествената самодейност – празник, обединяващ хора с различни професии и  интереси, но всички водени от любов към изкуството.

Това е празник на българския талант, на българския дух, на българската култура.

Празник, толкова необходим днес за запазване на българската традиция, фолклор и бит, на българската идентичност

На този ден  празнуват хората, които са свързани с една любов -любовта към изкуството. Хората, които имат дарба и потребност да я развиват и естественото място за тях е читалището. Наглед те са като всички нас, но у тях има едно огънче, което не им дава мира. И ден след ден те не щадят време и сили, за да правят нашия делник по-красив със слово, музика, песен, рисунка.

Корените на художествената самодейност са дълбоко във вековете. Родени от потребността на хората да създават, да творят, танцът и песента, празникът и обичаят влизат завинаги в живота на народа ни, за да го направят по – красив и човечен. Те му дават сила и му помагат да се опази от повратности, полагат основите на самобитната българска култура.

Присъствието на художествената самодейност в нашия живот е толкова осезателна, че никой не може да го отрече или пренебрегне. Няма обществена проява у нас, особено в селата и малките градчета като нашето, която да не е стоплена от вдъхновената изява на народните дарования.

Художествената дейност е преди всичко читалищно дело. И днес, въпреки трудностите, тя е жива и се  развива. На равнището, на което се намират самодейците или така наречените любителски колективи, техните сполуки да неоспорими. Показател за това са бурните аплодисменти на публиката, високите оценки на специалистите, наградите от прегледи, фестивали и събори.