Начало Общество На 1 ноември почитаме Асийските Козма и Дамян

На 1 ноември почитаме Асийските Козма и Дамян

СПОДЕЛИ
Koзма и Дамян

Българската православна църква почита три двойки свети безсребреници, носещи имената Козма и Дамян – живели по различно време и на различни места. В „Десант“ вече писахме за тези, които се честват на 1 юли. Сега на 1 ноември отбелязваме паметта на Козма и Дамян Асийски.
Те са родени в Мала Азия и след като баща им, който бил езичник, починал рано, осиротелите момчета били възпитани в православните добродетели от майка си – християнка Теодотия.

Още от малки Козма и Дамян изпълнявали Божия закон. Когато пораснали, те се заели да изучават лекарското изкуство като опознали вълшебните свойства на различните билки. Господ благословил двамата лекари и им дал чудотворна целителна сила.
Асийските братя били много скромни. Те не търсели слава и величие, нито пък богатства. Не взимали от излекуваните болни ни пари, ни дарове. Заради тяхното безкористие църквата ги нарекла „безсребреници“.

За тях през годините е запазено старо предание. Една жена на име Паладия в продължение на много години лежала болна и не получавала никаква помощ от докторите. Като чула, че светите Козма и Дамян изцеляват всякакви болести, тя изпратила при тях с молба да я посетят преди смъртта й. Светиите отишли в дома й и тази жена веднага получила изцеление  и станала от леглото си здрава.

За благодарност към своите спасители поискала да им направи подарък. Но те никога не вземали нищо от никого, защото не продавали чудотворната дарба, която имали. Но чудодейно излекуваната имала намерение да убеди поне единия от тях да приеме от нея макар и най-малкия дар. Тя взела три яйца и тайно отишла при свети Дамян, заклевайки го в Бога да вземе от нея тези три яйца в името на светата Троица. Заради клетвата, с която го заклела, светията приел дара й.

Като узнал за това, свети Козма много се натъжил и преди смъртта си направил завещание да не погребват Дамян близо до него, тъй като бил нарушил божията заповед и взел от жената награда за изцелението й.
Пръв починал св. Козма. Когато починал и св. Дамян, християните преценили, че волята на брат му е прекалено строга и не я изпълнили. Като родни братя, които извършили един подвиг и постигнали равна светост, те били погребани в общ гроб. По-късно над него бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество.