Начало Любопитно На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания

СПОДЕЛИ
restorant

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България

 

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. Това се налага от нашите съюзнически задължения към Третия райх. Управляващите у нас смятат, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне.

 

На практика Цар Борис III, изглежда, е единственият, който предусеща до какви беди ще доведе това решение. В крайна сметка на 13 декември, събота, когато Богдан Филов прочита в Народното събрание декларацията на правителството за обявяването на война на САЩ и Англия, като се позовава на член 3 от Тристранния пакт, ”който ни задължава към своите съюзници”. Депутатите от мнозинството са опиянени и го акламират с френетични викове “ура”. В тази обстановка на всеобща еуфория Никола Мушанов иска думата, но с викове “долу” и “предател” е заставен да мълчи и да не мърда от мястото си.

В речта си пред парламента проф. Филов обяснява, че решението на правителството отговаря на интересите на страната и на условията в момента. След като се установяват в Южна Италия, британско-американските въздушни армии започват след година и половина оттам бомбардировъчна война на Балканския полуостров. Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Само в София са разрушени 12 657 граждански, обществени и жилищни сгради, увредените в една или друга степен са в пъти повече.

Още преди да е завършила Втората световна война, президентът на САЩ Франклун Рузвелт и премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил се съгласяват с предложението на лидера на СССР Йосиф Сталин България да бъде предадена на Съветската зона. Така победителят от войната решава съдбата на нашата родина. Самият Богдан Филов е осъден на смърт от Народния съд и eкзекутиран.

marica.bg