Начало Общество На 18 октомври празнуват всички със златни имена

На 18 октомври празнуват всички със златни имена

СПОДЕЛИ

На днешния ден православната църква почита паметта на Света Злата Мъгленска. Тя била българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.Цариградската патриаршия както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ „Нов мартирологий“ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия. През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов Св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

Имен ден празнуват всички с имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан.