Начало Общество На 19 май борим затлъстяването

На 19 май борим затлъстяването

СПОДЕЛИ

gluttony4

За поредна година Европа отбелязва 19 май като ден за борба със затлъстяването. Още през 2002 г. Световната здравна организация алармира, че нарастването на сърдечносъдовите заболявания е свързано с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване, а според доклад на Европейския парламент, приет през 2005 г., затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и сред децата.

Характерно за българския модел на хранене е, че половината от мазнините, които присъстват на трапезата, са от животински произход. У българите битува схващането, че щом е от растителен произход, мазнината е полезна. Всъщност прекаляването и с едната, и с другата мазнина е изключително вредно. И най-здравословните храни, когато се приемат в големи количества, могат да имат вреден ефект. Друг специфичен проблем за храненето на българското население е, че не се приемат достатъчно плодове и зеленчуци особено през зимата и пролетта, когато те са скъпи за голяма част от населението. Консумацията на мазни меса също е в големи количества.

Нездравословното хранене, в съчетание с обездвижването, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Ето защо мерките, които се предприемат в световен и национален мащаб са насочени към профилактиката и промоцията на здраве и са неизменна и важна част в борбата за утвърждаване на здравословен начин на живот.

А това означава коренна промяна начина на живот; рационално и балансирано хранене за победа над наднорменото тегло и затлъстяването; при затлъстяване, задължителна консултация с лекар; ежедневна физическа активност.

12 препоръки за здравословно хранене

1.    Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
2.    Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3.    Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
4.    Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5.    Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6.    Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7.    Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
8.    Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
9.    Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
10.    Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
11.    Приемайте ежедневно достатъчно вода.
12.    Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.