Начало Общество ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗВА ПАМЕТНАТА ДАТА 20 АПРИЛ

ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗВА ПАМЕТНАТА ДАТА 20 АПРИЛ

СПОДЕЛИ

Memorial Aprilci1На 20 Априлий, преди 140 години, началото е поставено от самия народ, в самия център на българските територии, в крепостта на българщината – Панагюрище.
На 20 Априлий, преди 140 години, началото е поставено, не от изтерзаните и ограбвани селски маси, а от осъзнатите, заможни и учени люде.
На 20 Априлий, преди 140 години, е поставено началото на възкръсването на един народ, пролял реки от кръв и робски сълзи, начало на края на османското робство.
За да почетат паметта на героите от Април 1876, на паметната дата 20 април в Панагюрище се събират историци, писатели, журналисти и студенти, които ще дискутират за „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“.
В дискусията, посветена на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание ще вземат участие г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България, проф. дфн. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Запрян Козлуджов – ректор на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. д.икн.н. Стоян Денчев – ректор на Университет по библиотекознание и информационни технологии, проф. дсн. Димитър Греков – Аграрен университет-Пловдив, доц. д-р Тодор Попнеделев – декан на Исторически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, журналисти и студенти.
Организатори на събитието са Община Панагюрище, Фондация „Героите на България“, организациите „Александър Невски“, „Брод за България“, „Европейски образователен център“, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Исторически музей-Панагюрище.
Събитието ще протече в две части:
Първа тържествена част – „Героите на България“:
– 10:00 часа – шествие от площад „20-ти април“ до Исторически музей – Панагюрище /поднасяне на цветя на паметниците на Георги Бенковски, Павел Бобеков, Орчо Войвода и Райна Княгиня/;
– В двора на Исторически музей – Панагюрище – обявяване на резултатите от Национален конкурс „Народните будители и аз“, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание; изпълнения на победителите от конкурса.
Втора част – в зала Исторически музей:
– 11:00 часа – Дискусия на тема „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“:
Модератор – Ваня Добрева
– Научно съобщение „Априлското въстание – брод към държавността“ – доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище;
– Слово на БРОД за България „В памет на героите“ – Георги Вацов;
– Научни разработки и изследвания на студенти от Университет по библиотекознание и информационни технологии и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – модератори: Боян Аспарухов и Самуил Камбуров;
12:30-13:00 часа – Връчване на юбилейни знаци пред Поибренския кръст;
13:00 – 14:30 часа – Дискусия за оценките и отзвука на Априлското въстание – „тогава и днес“ – модератори: проф. Тодор Мишев и Александър Симов;
14:30 часа – Поетичен рецитал ;
На финала на събитието всички заедно ще се преклоним пред оригиналното знаме, възпроизведено от Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева през 1901 година по случай 25 годишния юбилей от Априлското въстание.
Няколко часа по-късно, в 20:00 часа на историческия площад „20-ти април“ с факелно шествие „С пламъка на Априлци“ ще пристигнат учениците от училищата в община Панагюрище.
За героите от Април 1876 ще запалим Вечния огън.
Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки ще връчи на училищата юбилейни паметни знаци по повод 140 години от избухването на Априлското въстание.
След кратка програма с участието на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, Мъжки камерен хор – град Панагюрище, Габриела Авелова и Антоний Кисьов от Регионален клуб „Традиция“, всички заедно ще запеем емблематичните песени „БОЯТ НАСТАНА“, „СТАНИ, СТАНИ, ЮНАК БАЛКАНСКИ“, „ПЕСЕН ЗА РАЙНА КНЯГИНЯ“ и „ТИХ БЯЛ ДУНАВ“.
НА 20 АПРИЛИЙ, НА ПЛОЩАД „20-ТИ АПРИЛ“ НЕКА СПОДЕЛИМ ЗАЕДНО ГОРДОСТТА, ЧЕ ЖИВЕЕМ В ПАНАГЮРИЩЕ – ГРАД СИМВОЛ НА ПОДВИГ И БЕЗПРИМЕРЕН ГЕРОИЗЪМ.

1 КОМЕНТАР