Начало Общество На 30 март 1954 година е убит синът на Райна Княгиня –...

На 30 март 1954 година е убит синът на Райна Княгиня – офицер Иван Дипчев

СПОДЕЛИ
restorant

Raina-Knyaginya-Ivan-Dipchev-1-sin1 1885-1954

На 30 март 1954г. в концентрационния лагер в Ловеч е убит от комунистите Иван Василев Дипчев. Български офицер (генерал-майор), комендант на София през 1927г. Син на легендарната българска героиня Райна Княгиня.

След Деветосептемврийския преврат в 1944г. генерал-майор Иван Дипчев е арестуван и прекарва години по лагери и затвори. В 1954г. е осъден на смърт, като присъдата е заменена с доживотен затвор.

Той е роден на 8 януари 1885г. в Пловдив в семейството на Васил Дипчев и Райна Дипчева (Райна Княгиня). През 1906 г. завършва с 25-и випуск Военното училище в София, на 2 август е произведен в чин подпоручик и зачислен в 25-ти пехотен полк. Участва в трите войни за национално обединение. Особена храброст проявява при щурма на Чаталджанската позиция през Балканската война. Награден е с 5 ордена за храброст и медали за военни заслуги. През 1923г. участва в потушаването на Септемврийското въстание. През 1927г. заема поста комендант на столицата. На 26 август 1934г. е произведен в чин генерал-майор, става началник на канцелария на Военното министерство, а през 1936г. е уволнен от армията.

5 КОМЕНТАРА

 1. „Георги Христозов разказва за комунистическия терор в България след 9 септември 1944 г.

  „По сметки, които съм направил – споделя той – благодарение на едно проучване, извършено от покойния вече председател на Конституционния съд Христо Данов, в България веднага след 09.09.1944 г. до началото на „Народния съд“, през тези именно месеци (от 9 септември до 20 декември 1944 г.) са избити 24 500 човека, за които има публикации в „Държавен вестник“. Отделно „Народният съд“ осъжда задочно 1 500 души, за да оправдае незаконното им избиване. Или, общо, веднага след 9-ти, по време на червения терор са избити 26 000 българи.

  Дейно участие в тези избивания взема Щабът на партизанското движение със своето подразделение – Щаб на народната милиция, който се оглавявал от Тодор Живков, човекът държал властта цели 35 години!

  Избити 26 000 души – това е много страшен факт за България. Цветът на българската интелигенция във всички сфери на живота е ликвидиран с един замах от болшевиките. Това е „курбанът“ на окупацията, наречена от комунистите „освобождение“. И никой нищо не иска да каже и до днес за тези невинни жертви на комунизма. Чудовищното изтребление на българи може да се сравни само с кланетата от турците по време на Априлското въстание от 1876 г. или Илинденско – Преображенското въстание от 1903 г. За тях се знае, а за комунистическите престъпления, кланета, убийства, масови гробове и жертви почти нищо.

  Ако се направи един преглед на тези убити хора, ще се види, че това са свещеници, учители, кметове, секретар-бирници, участъкови полицаи, адвокати, бакали и дори лекари. Т.е. средната интелигенция, дистрибутора на висшата интелигенция спрямо обикновените граждани.

  Това е един много срамен факт в българската история, който се премълчава. И по най-различен повод се намират какви ли не отвлечени обяснения и дори оправдания за толкова много избити хора.

  Червеният терор е огромен по мащаби и надхвърля жертвите от 1941 г. до 9.09.1944 г. А те са: произнесени 190 смъртни присъди за доказани престъпления, вкл. тероризъм и убийства на невинни хора, в затвора са лежали 8130 души, в концлагерите 5740, интернирани са 15 000 души, в ротите 10 800.

  Убийствата след 9.09.1944 г. са проява на комунистическия геноцид спрямо българския народ, внесен от Червената армия, окупирала България без бой. Червеният терор е вършен от криминални затворници, пуснати своеременно на свобода, пребоядисали се набързо в отечественофронтовци, комунисти, ремсисти, земеделци, лумпени, партизани – терористи. Поръчката идва от Москва и е предавана лично от „вожда“ Георги Димитров.“
  1  0
  • Такава промяна :от капитализъм – към светлото бъдеще на социализма! Добре поне , че не изградихме и комунизма!ГЕРБ е номер едно!
   0   0
  • Промяна, господин Кулев,беше основният лозунг на БСП в предизборната кампания.Хората няма да им простят унищожението на българската интелигенция. Посегнаха и на децата на Райна Княгиня.Ето и затова ГЕРБ спечели,както и да извращавате абревиатурата.Новият облик на Панагюрище е факт!А това е дело на ГЕРБ!
   0   0
 2. Срам и позор за комунистите! Да убият сина на великата българска героиня, проявил изключителна храброст през Балканската война като български офицер…И не само това.И още двама синове на Райна Княгиня са убити от тях. За каква промяна говорим, моля?
  1  0