Начало Култура На 95-годишна възраст почина писателката Мерсия Макдермот

На 95-годишна възраст почина писателката Мерсия Макдермот

СПОДЕЛИ

На 95-годишна възраст ни напусна писателката Мерсия Макдермот. Тя е родена на 7 април 1927 г. в Плимут, Девън, Великобритания писателка, историк и лингвист, прекарва голяма част от съзнателния си живот в София. Баща ѝ – Джефри Палмър Адсхед е капитан хирург от Кралския военноморски флот, а майка ѝ – Олив Мей Орме е учителка.

В книгата „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“  на видният панагюрски учител, културен деец и общественик Атанас Сугарев – Учителя е публикувана кореспонденция между него и Мерсия Макдермот по повод излъченият за първи път през 1971 г. 10-сериен телевизионен игрален филм „Демонът на империята“ на режисьора Вили Цанков по сценарий на Стефан Дичев, който предизвиква обществен скандал:

През 1948 г. Мерсия Макдермот участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. Александра Макдермот е доктор по химия и преподавател по физико-химия в САЩ. От 1957 до 1989 г. общественичката посещава или живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г. Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“. (Уикипедия)