Начало Местна власт На извънредна сесия в Стрелча ще решават дали общината да тегли заем...

На извънредна сесия в Стрелча ще решават дали общината да тегли заем за детската градина

СПОДЕЛИ

Местните хора готвят протест, смятат, че бъдещият кредит ще доведе до финансов колапс общината

Днес в 18:00 часа ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет в Стрелча. Основна точка в дневния ред ще е вземане на решение за поемане на краткосрочен общински дълг чрез сключване на договор за предоставяне на кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД за реализацията на проект: „Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на сградата и прилежащо дворно място на ДГ“Д-р Стайко Стайков“. Наши източници коментираха, че размерът на заема, който ще се иска, е около 500 000 лева. Новината разбуни отново духовете в съседния ни град. „Тегленето на един такъв заем ще доведе общината до финансов колапс, а следващият кмет, който предстои да бъде избран наесен, няма да има пари да си купи и кламер“ – коментираха запознати с казуса. За днес следобед в Стрелча се организира протест от граждани, които планират да се съберат пред Младежкия дом преди началото на сесията. Ето какво публикува във фейсбук още вчера един от двигателите на протеста  Васил Кацаров:

„В утрешния ден, 5 август, се готви операция по източването на Община Стрелча с най-малко 1 милион лева. Общинското ръководство на Община Стрелча през последните 5 години не само, че не успя да реализира проект за ремонт на детската градина с безвъзмездна помощ от държавата, но ще натовари гражданите на Стрелча със заем, който ще се изплаща от всички нас.

Стрелчани, Община Стрелча има неплатени стотици хиляди левове задължения. Само за изхвърлянето на отпадъци в Регионалното депо в Панагюрище Общината дължи 100 000 лв., не погасени задължения на „ВиК – Стрелча“, разноски по загубени съдебни дела, отделно неплатени сметки, за които нямаме информация.
Жители на Община Стрелча, задайте си въпроса, когато един проект е спечелен и парите са осигурени, кой е виновен за не изпълнението му, три години?
Защо фирмата строител дава „собствени пари“ – 300 000 лв.? Разбираме, че Чачов обича даренията.
Защо фирмата изпълнител за доставка и монтаж на оборудване е изпълнила поръчката и сумата е покрита от Държавен фонд „Земеделие”, а тази която извършва строително ремонтните дейности не?
Защо родителите останаха пак излъгани и децата станаха заложници на един белатоджия?
Нека покажем, че бъдещето на Стрелча не ни е безразлично!
Нека възпрем източването на парите на Стрелча!
Нека поискаме обяснението на Стойно Чачов за проваления ремонт на детската градина!
„Стрелча не е за продан“, цитат на Чачов.
Очакваме Ви утре – 5 август в 17.00 ч. пред Младежки дом Стрелча преди извънредното заседание на Общинския съвет!“
Добре информиран наш източник коментира, че според Правилника за работа на Общинския съвет, съветниците е трябвало да се запознаят с материалите за извънредната сесия три дни преди датата на провеждането й, но местните парламентаристи едва вчера разбрали, че ще заседават …днес.
Детска градина „Д-р Стайко Стайков“ е единственото детско заведение в община Стрелча и функционира от 1995 г. Припомняме, че ремонтът  започва през есента на 2018 година по проект на стойност около 600 000 лева плюс още 200 000 лева за оборудване, като сумите са без ДДС. Вместо спечелилата обществената поръчка фирма обаче на обекта започва работа друго дружество, което води до спиране на дейностите от Инспекцията по труда и полицията. По-късно тогавашният кмет Стойно Чачов разтрогва договора с първата фирма, провежда нов конкурс и сключва споразумение с друг изпълнител. И към момента обаче сградата е разбита, а възстановяването и санирането й няма как да бъдат извършени до началото на предстоящата учебна година.
Междувременно родителите на 110 деца са принудени да търсят различни алтернативи – от записването им в детски заведения в Панагюрище, до временното им отглеждане при баби и дядовци.
Продължаваме да следим случая.