Начало Здраве На какви безплатни услуги от Здравната каса имат право бременните у нас?

На какви безплатни услуги от Здравната каса имат право бременните у нас?

СПОДЕЛИ

Ето най-важното, което бъдещите майки трябва да знаят относно безплатните здравни услуги, на които имат право по време на бременността си.

shutterstock_132280757При какви условия имам право на безплатни услуги от Здравната каса?

За да мога да ползвам безплатни медицински услуги от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по програмата “Майчино здравеопазване”, е необходимо да съм здравноосигурена, както и да съм избрала свой личен лекар.

Кой ще следи бременността ми?

Имам право да избера кой да следи бременността ми. Това може да е или моят личен лекар, или акушер-гинеколог.
Важно! Ако бременността ми се определя като бременност с риск, то задължително трябва да избера да ме наблюдава акушер-гинеколог. Личният ми лекар ще ме насочи към такъв специалист с еднократно издадено направление за целия срок на наблюдение. Освен това, имам право на допълнителни изследвания.
Трябва да посещавам всеки месец избрания специалист, а през последните 45 дни до раждането – 2 или повече пъти, по негова преценка. При първото ми посещение при лекаря той ще определи и вероятната дата на раждането.

На какви безплатни изследвания имам право, ако съм избрала да ме следи личният лекар?

Личният ми лекар е длъжен да ме запознае с правата ми по програма “Майчино здравеопазване” на НЗОК. Имам право на консултативен преглед с акушер-гинеколог, който включва следните безплатни услуги:
1. Акушерска ехография;
2. Вземане на онкопрофилактична цитонамазка;
3. Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване;
4. Второ ехографско изследване при акушер-гинеколог през 16-тата – 20-тата гестационна седмица.

Освен това, при първото ми посещение при лекаря имам право и на следните безплатни медико-диагностични дейности:
– определяне на кръвна група и Rh-фактор;
– изследване за сифилис;
– изследване за хепатит В;
– изследване за HIV (ако съм съгласна);
– хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, MCV, MCH, СУЕ;
– урина (седимент).

Някои от тези изследвания може да се извършат повторно през следващите месеци по преценка на лекаря. В лабораторията заплащам единствено такса за вземане на биологичен материал, независимо от броя на изследванията.

На какви други безплатни дейности имам право?

Имам право и на:
– един допълнителен безплатен профилактичен преглед при зъболекар;
– ако се появят проблеми с протичане на бременността имам право и на домашни посещения за лечение и манипулации, включително и от акушер-гинеколог;
-ако се налага да прекъсна бременността по здравословни причини личният ми лекар е длъжен да изготви документацията и да ме насочи към лечебно заведение, където манипулациите и лечението е напълно безплатно.

Не заплащам потребителска такса, когато:
– посещавам личния си лекар, лекари-специалисти или зъболекаря не само по време на бременността, но и 45 дни след раждането на детето;
– лекарят ме посещава в дома.

На какви допълнителни изследвания имам право ако бременността ми се определя като бременност с риск?

Ако съм на възраст над 35 години, имам право и на:
– 2 допълнителни ехографии;
– серумен скрининг за алфа-фетопротеин, свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.
Ако съм на възраст под 20 години, имам право и на: Изследване за хламидия и една допълнителна ехография.
Ако имам кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща на детето: изследване за алоеритроантитела и една допълнителна ехография.

Ако имам фамилна обремененост с диабет, предишно раждане на едър плод или предишно мъртво раждане: орален глюкозо-толерантен тест или кръвно-захарен профил и една допълнителна ехография.

Ако имам спонтанни аборти или мъртвораждания: изследване за токсоплазмоза и една допълнителна ехография.

Важно! Ако не съм доволна от избрания акушер-гинеколог, имам право да го сменя. За целта моят личен лекар е длъжен да ми издаде медицинско направление за консултация или за провеждане на съвместно лечение.

Какво мога да направя, ако правата ми са нарушени?

Автор:Ако правата ми са нарушени, мога да сигнализирам като се обадя на Зеления телефон на НЗОК – 0800 14 800 (на цената на един градски разговор от цялата страна) или да напиша писмо или отида лично в РЗОК в моя град. Сигналът, който подам, не може да е анонимен, за да бъде разгледан.

Невена Христова

Pravatami.bg