Начало Общество На първо четене: Минималната заплата става 650 лева

На първо четене: Минималната заплата става 650 лева

СПОДЕЛИ

Заделяме близо 340 млн. лева повече за здравеопазване

Минималната работа заплата в страната да се вдигне от 610 лв. на 650 лв., като толкова да стане и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. Това прие Народното събрание (НС) на първо четене при разглеждане на Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване (ЗДОО). Текстовете бяха подкрепени с 95 гласа „ЗА”, 6 „против” и 1 „въздържал се”.

Повишение ще има и при минималните пенсии от 250 лв. на 300 лв. За първите три месеца на 2021 г. сумата ще е 350 лв., заради надбавките от 50 лв. При други параметри обаче промяна няма. Така например парите за майчинство при отглеждане на дете до двегодишна възраст остават 380 лв.

Осигурителният доход за земеделци

и тютюнопроизводители също запазва нивото си от 2020 г. – 420 лв. Припомняме, че прагът за регистрираните стопани бе вдигнат през тази година от 400 лв. на 420 лв. Максималният осигурителен доход остава 3 000 лв. Мерките за запазване заетостта ще продължат да действат, като са предвидени 300 млн. лв. за мярката „60 на 40”. Минималното дневно обезщетение за безработица ще остане 12 лв. Запазва се и еднократната помощ при смърт на осигурено лице от 540 лв.

„Бюджетът е предизборен, но не за изборите, които следват, а за тези от 2017 г.”, каза Александър Сиди от ОП, като допълни, че така управляващите изпълняват дадените обещания. „С този бюджет се слага край на финансовата стабилност на държавното обществено осигуряване – не ме притеснява дефицитът, а темпът на нарастване на дефицита през последните години – от 4 млрд. лв. да го увеличиш на 6 млрд. лв. означава, че някоя от другите системи ще страда”, каза депутатът от Движението за права и свободи Хасан Адемов. По думите му проблемът не е в разходите, а в това, че икономиката трудно ще се справи да финансира и ще се премине към дългово финансиране.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗООК)

са предвидени да постъпят 338.3 млн. лв. повече приходи. Здравноосигурителните приходи ще са с 340.2 млн. лв. повече. Общо разходите и трансферите пък ще са с 338.3 млн. лв. повече от сумата за 2020 г., като достигнат 5.8 млрд. лв. Такива текстове прие НС на първо четене със 75 гласа „ЗА” и 7 „против” в Закона за бюджета на НЗОК.

Предвижда се здравното министерство да прави ежемесечни трансфери на обща стойност 83.4 млн. лв. към НЗОК за дейности извън задължителното здравно осигуряване, като в показателя няма промяна спрямо параметрите от 2020 г. През следващата година ще се отпуснат

повече средства за персонала

Общо разходите за персонал ще са 56 млн. лв., което е с 8.8 млн. лв. повече сравнено със сумата за 2020 г. Касата вече няма да плаща такса на данъчните за събиране на здравноосигурителни вноски. „Това е един добър, възможен и предвидим бюджет към момента. За пръв път акумулираме сумата от малко над 5 млрд. лв., която ще бъде бюджетът за 2021 г.”, каза Калин Поповски от ОП. По думите му така към настоящия момент

на български гражданин се падат по 726 лв. за година

„Когато започнахме този мандат сумата беше малко над 500 лв.”, заяви депутатът. Както предишни години, касата отново ще има близо 150 млн. лв. резерв, а пък в Закона за държавния бюджет е предвиден буфер от 600 млн. лв., които да се използват за покриване разходите за пандемията през следващата година. „Приходите и разходите трябва да се прогнозират внимателно и скептично. Очаква се ръст на здравно неосигурените българи, което поставя въпроса колко ще са приходите?”, коментира Нигяр Джафер от ДПС, като посочи като минус липсата на електронно здравеопазване.

От БСП обявиха, че няма да подкрепят законопроекта. „Вижда се отказ от реформа в здавната система, профилактиката и превенцията отново е подценена, за разлика от практиката в други европейски страни”, каза Красимир Янков от БСП.

„Трудно може да видим в бюджета политиките, които трябва да бъдат финансирани. Заложени са по-големи средства, но липсва какво ще постигнем с този бюджет през следващата година, липсва целеполагането”, коментира Хасан Адемов от ДПС.