Начало Спорт На първо четене: Нови изисквания за безопасност по стадионите

На първо четене: Нови изисквания за безопасност по стадионите

СПОДЕЛИ

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, с които се въвеждат нови изисквания за безопасност по българските стадиони.

Предложенията са взаимствани от УЕФА с цел за международните срещи да се издава сертификат за безопасност.

Част от текстовете предвиждат седалките за зрителите да са здраво фиксирани, изработени от огнеупорен материал и с дължина на облегалката минимум 30 сантиметра. Трибуните също така трябва да са закрепени към носещата основа на стадиона и да не бъдат изградени от тръбни елементи тип „скеле“. Освен това всеки стадион трябва да имат ясно обозначени места за хора с увреждания и техните придружители.

Минимум 5% от общия капацитет на стадиона пък трябва да бъде в сектор с подходящи заграждения за гостуващи фенове.

Общите площи трябва да бъдат добре осветени, да функционира аварийно осветление, а всяко едно спортно съоръжения трябва да има озвучителна уредба. Всеки стадион трябва да има още специално и добре оборудвано помещение за оказване на спешна лекарска помощ, изградено видео-наблюдение и изграден пропускателен режим на всеки от входовете.

Към областните управители ще бъдат създадени комисии, които ще извършват оценка на спазените критерии и чак тогава ще се разрешава ползването на стадиона.