Начало Общество На заем от „24 часа“: Нема ’ора и трябва да си ги...

На заем от „24 часа“: Нема ’ора и трябва да си ги внесем

СПОДЕЛИ

Борислав Зюмбюлев

Българското общество винаги има погрешен дневен ред. Мегаватове обществена енергия бяха прахосани за обсъждането на АЕЦ "Белене", съпричастността на "Хизбула" към бургаския атентат, както впрочем и лафовете на английския волен евродепутат Фарадж.
Всъщност огромният проблем пред България е демографският. И това не е тема на средното бъдеще. Това е проблем тук и сега.

Като няма хора, няма и кой да харчи пари. Никой не иска жилища, все по-малко хора си купуват мляко, сирене, вестници и хляб, не се топлят и не пазаруват нови дрехи.

Като никой не харчи пари, икономиката не върви, населението продължава да обеднява (с изключение на отесняващата олигархия), което пък засилва емиграцията – особено при съвсем отворения скоро трудов пазар на съюза.

С което населението ще намалява с още по-бързи темпове. Липсата на потребление не е свързана само и единствено с кризата и лошите очаквания. Просто младите хора, които виждат пред себе си житейска перспектива на тази територия, са много малко и се смаляват ужасно бързо. Знаете ли например прословутият проблем с такса мощност за зеления ток на какво се дължи? Енергоразпределителните дружества са длъжни да изкупят тока, който се произвежда от ВЕИ паркове с ниска и средна мощност. Те го изкупуват, но електричеството не може да навлезе в националната мрежа и да се изнесе или да се пренесе на друго място. И понеже няма хора или бизнес, които да го потребят, то се превръща в топлина и грее въздуха. ЕРП-тата няма на кого да го продадат, а са длъжни да го купят. Отново същият проблем – липса на вътрешно търсене. Имаме изтичане на български инвестиции към Европа. Българи, спечелили парите си у нас, не виждат смисъл да ги инвестират в България и правят ресторанти в Лондон и Барселона, хотели в Халкидики…

Покрай популисткия бяс във Великобритания вероятно много хора си казват: Така е по-добре, да си стоят българите в България, англичаните – в Англия, и светът ще си върви добре и постарому.

Всъщност Великобритания насърчава непрестанно през последните 70 години емиграцията на млади хора- тоест на потребители и образована работна ръка. Няма преуспяла държава в света, която да не насърчава контролираната имиграция*.

Истерията от последните дни се отнася за румънските цигани джебчиии. Англичаните не искат по улиците да има цигани, които просят и крадат. Те не искат да си внасят циганска престъпност.

Но тъй като са си залепили на устата лейкопласта на политическата коректност, изречението “Не искаме цигански просяци по улиците и крадци в метрото” се произнася: “Не искаме българи и румънци, които могат да се превърнат в проблем на социалната ни система.”

Всички знаят, че българите са добре образовани, бели и се социализират прекрасно – дори не си правят гета. Цялата хотелиерска индустрия в Англия би рухнала, защото почти 100% от мениджмънта на хотелите са българи. Не става дума за камериерки, а за висшия мениджмънт на световни вериги! Но народът, измислил търговията с роби, е способен на софистициран расизъм, който “банделира” нещастните българи с румънците, за да спре потока от цигани.

Впрочем президентът Плевнелиев взе една много правилна позиция при последното си посещение в Париж и това трябва да е устойчива българска политика – че циганите са европейски, а не български проблем.

Да оставим англичаните и да видим отново България. След около 15-20 години осигурителната система на България ще е напълно рухнала. Няма да има работещи, които да пълнят фондовете. Пенсионерите ще надвишават многократно работещите. Ще има огромна група хора, които не са били осигурявани изобщо през живота си, но те ще чакат да получат нещо от родината си. Социалната криза, която се задава, е трудно да си я представиш като размер и безизходност. И това ще е съчетано с липса на ключови квалифицирани кадри – лекари, програмисти, инженери, които ще са се заселили във Великобритания и Германия.

Наивно и тъпо е да мислим, че може да върнем хора, които живеят добре в уредени държави. Не, ние трябва да привличаме хора от по-бедни и нещастни държави.
Нима Ирландия е върнала многомилионната си емиграция за последните два века? Не ги е върнала, но пък близо 200 000 поляци и още толкова литовци са се заселили на Смарагдовия остров. Тук не мога да не цитирам Иван Кръстев и неговата статия “Новият авторитаризъм”, където казва: “Защо руснаците да се опитват да направят от Русия Германия в рамките на един цял живот, като просто могат да хванат самолета до Мюнхен. Което пък затвърждава авторитарния режим на Путин. Липсата на активно население в една територия е шорткат към недемократични режими.”

Затова България трябва да стане гостоприемно място за хора, които искат да се заселят у нас. Колкото са по-шарени тези хора – жълти, черни, шиити, араби, будисти, сикхи, толкова по-добре. Редно е да се създаде стройна система за издаване на зелени карти, които да позволяват заселване на хора, които искат да живеят и най-важното да работят у нас.

А като поработят 10-ина години, да получават и гражданство. Впрочем бесарабските българи е редно да получават безусловно паспорти. Те са доказали, че се вписват в нашия живот чудесно – от Димитър Петков до Руслан Мъйнов. Но, разбира се, тези хора трябва да идват от места, които са по-зле и от нас – Молдова, Сирия, Ливан, Палестинските територии, Пакистан, Индия, Виетнам, Лаос, Африка. И допускането на тази контролирана имиграция да става след щателен подбор. Целта е България от нетен износител на потребители да се превърне във вносител на хора. Просто нямаме избор.

*Емигрант е човек, напуснал родината си, а имигрант – човек, преселил се в друга страна.