Начало Общество Над 10 000 гости се очакват за събора в Юндола

Над 10 000 гости се очакват за събора в Юндола

СПОДЕЛИ

Над 10 000 гости от цялата страна се очаква да се включат в тазгодишното издание на събора в Юндола. Той е едно от най-атрактивните местни събития с дългогодишна история. Започва през 1957 г., когато на това запазено кътче в сърцето на Родопите си дават среща млади и стари родопчани, разпръснати от живота в различни краища на страната. Традицията продължава и до днес всяко лято в последната неделя на август.

Тържественото откриване ще бъде от 11,50 часа, съобщават организаторите от Община Велинград. На най-голям интерес тук се радват народните борби, организирани със съдействието на легендарните състезатели по борба Александър Томов, Боян Радев, Венко Цинцаров и Георги Мърков. Пехливанските двубои ще бъдат от 15,00 до 18,00 часа.

Преди тях на естрадата, издигната на китните планински поляни, публиката ще види изпълнения на фолклорни групи от село Ловско, община Лозница, село Могила, община Каспиан, танцовите клубове „Надежда“, „Импулс“, вокална група „Караоке“ и трио „Ванета“ от Велинград, Ансамбъла за автентичен фолклор от село Драгиново, народния певец Юри Крумов.

Почитатели на събора в Юндола казват, че той пази вкуса на детството – един пъстър панаир с многохилядно множество, продавачи на захарен памук, домашно сладко от горски плодове, балкански мед. Сякаш времето е спряло.

Самото селище е на 1 400 м надморска височина, в най-западната част на Родопите, на границата с Рила. Слави се като едно от местата в страната ни с най-чисти въздух и природа. Интересни обекти в околността са резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали, спортната база „Белмекен“.