Начало Препоръчани Над 120 участници на държавното по тенис на маса в Панагюрище, което...

Над 120 участници на държавното по тенис на маса в Панагюрище, което стартира утре

СПОДЕЛИ

Повече от 120 състезатели ще участват на държавното първенство по тенис на маса, което ще се проведе от 28 февруари до 3 март в Панагюрище. Това съобщи председателят на БФТМ Стефан Китов, цитиран от bnr.bg.

За шампионата на страната са се записали 93-ма мъже и 35 жени. Ще играят всички най-силни наши тенисисти и шампионите от 2018-а Станислав Голованов и Полина Трифонова ще защитават титлите си.

Веднага след държавното четирима българи заминават за европейското първенство до 21 години, което ще се проведе в Гондомар, Португалия. С персонални покани са Стефан Тодоров, Мария Йовкова, Калина Христова и Ивет Илиева.

„И четиримата са в топ 60 на ранглистата на континента. Стефан Тодоров и Мария Йовкова имат големи шансове да запишат отлично представяне. Те са на по 20 години в момента и могат да спечелят дори медали. Калина и Ивет са доста по-малки и ще дебютират на шампионат за тази възраст“, коментира националния селекционер Асен Асенов.

Ясен е съставът на националния ни отбор за световното първенство за мъже и жени в Будапеща от 21 до 28 април. Там България ще бъде представена от Петьо Кръстев, Стефан Тодоров, Мария Йовкова и Габриела Иванова. Те заслужиха местата си след спечелване на контролни мачове на лагера на националите. Теодор Александров и Денислав Коджабашев не са участвали в тези двубои заради лични мотиви, обясни Асенов.

Голямо изпитание предстои на представителните ни отбори през пролетта. На 17 и 18 май в новооткритата зала „Стоянстрой“ в Пловдив ще бъдем домакини на отборната квалификация за жени. Българките са в група със съставите на Азербайджан, Израел и Словения. Първите две места дават право на участие на Евро 2019 през септември в Нант, Франция.

При мъжете България е в група с отбора на домакините от Финландия, Турция и Люксембург. Според Асенов и двата ни тима би трябвало да се класират за финалния кръг.

Петото поредно издание на „Асарел България Оупън“ ще се проведе от 13 до 18 август в Панагюрище. Турнирът ще бъде с рекордния награден фонд от 190 хиляди долара. За първи път в зала „Арена Асарел“ ще има състезание по смесени двойки, което ще дава точки за класиране за Олимпийските игри в Токио през 2020 година, обясни генералният секретар на БФТМ Цветомир Цонев.

Денислав Коджабашев и Мария Йовкова показват добри резултати в тази дисциплина и имат големи шансове да участват на смесени двойки на Игрите в Япония, смята Стефан Китов.