Начало Бизнес Над 170 студенти от МГУ “Св. Иван Рилски” се срещнаха със специалисти...

Над 170 студенти от МГУ “Св. Иван Рилски” се срещнаха със специалисти от „Асарел-Медет“ в Деня на кариерното развитие

СПОДЕЛИ
“Интересът ми към минните професии е още от детските години, когато моят баща и чичо ме водеха на работните си места в първите години от строителството на комплекса”. Това разказа началникът на Обогатителна фабрика “Асарел” инж. Неделчо Елшишки пред над 170 студенти от МГУ “Св. Иван Рилски” в Деня на кариерното развитие. От първия ред в зала “ Джон Атанасов” в София го слушаше и 7-годишният му син Виктор, който беше специално поздравен от ректора на Минно-геоложкия университет проф. д-р Ивайло Копрев като най-малкия участник във форума, дал заявката за бъдещ минен специалист.
“Ако сега трябваше да кажа нещо на студента Неделчо Елшишки, щях да го поздравя, че е избрал тази перспективна професия и че е останал в България”, отговори инж. Елшишки на въпрос на водещия дискусията Михаил Дюзев от “Дарик радио”. “Нашата професия няма как да ти омръзне, защото е много динамичнa, всеки ден е различен и научаваш по нещо ново”, посочи началникът на обогатителната фабрика на един от студентските въпроси.
Българските мини са на по-високо ниво от много други в света”, каза на студентите инж.Ченко Геров – управител на дъщерното ни дружество “Брезник Минералс”. Той разказа как вместо кариера в IT бизнеса е избрал минно-геоложките науки и сподели за опита си в чужбина. “Да си минен инженер навсякъде по света е много престижна професия и се радвам, че вече и в България става така”, посочи инж. Геров. “Дисциплината – това е качеството, което младите трябва да изграждат у себе си, за да вървят по пътя на успеха”, каза специалистът, ръководещ изграждането на рудника в Брезник, който ще е първата нова подземна мина у нас.
“Всеки 8 от 10 студенти от МГУ са доволни от участието си в стажантските програми”, съобщи резултатите от проучване Георги Стойчев от Института “Отворено общество”. Той посочи, че рейтинговата система на университетите показва, че завършилите Минно-геоложкия университет имат много по-голям шанс да работят по специалността и да получават добра заплата в България. Младите специалисти в минния бранш имат втория за страната ни размер на осигурителния доход, посочи още той и изтъкна сътрудничеството между университета и бизнеса.
На фирмения щанд на “Асарел” студентите можеха да се срещнат още с инж. Нели Запрянова и инж. Кристина Цветанкова от екипа на Обогатителната фабрика. Двете завършиха първия випуск на дуалното обучение, след което се дипломираха като бакалаври в МГУ “Св.Иван Рилски” и сега продължават задочно да учат в магистърската програма. Заедно със специалистите по човешки ресурси и комуникации те представиха възможностите за стаж в компанията и отговаряха на въпросите на десетки студенти. Едни от най-интересните бяха дали на компютърен специалист ще му е по-интересно в IT отдела или в екипа по автоматизация, както и дали студент геолог може да участва в издаването на нашето месечно фирмено списание, което спечели симпатии сред младите.
Лятната стажантска програма на “Асарел” и през тази година ще се проведе през юли и август, като срокът за кандидатстване е до 31 май. Мотивационното си писмо кандидатите могат да изпратят на sboev@asarel.com и pbox@asarel.com