Начало Любопитно Над 200 нови платформи за гнездене на щъркели монтира EVN

Над 200 нови платформи за гнездене на щъркели монтира EVN

СПОДЕЛИ

13374398027507

С 210 нови платформи за гнездене по стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година EVN България. Платформите са част от традиционната кампания на дружеството за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, съобщават на сайта си EVN.

photo_verybig_1110422

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите.

gramota_belozem_c

Една от екологичните инициативи на EVN България с най-дълга традиция е опазване популацията на Белия щъркел. От стартирането на инициативата през 2009 г. до пролетта на 2014 г. са монтирани 1651 платформи, а само в рамките на 2011 – 2014 г. са обезопасени 1002 щъркелови гнезда в цяла Югоизточна България.