Начало Култура Над 270 участници се включват в петото издание на „Пъстър свят“

Над 270 участници се включват в петото издание на „Пъстър свят“

СПОДЕЛИ
restorant

Популярните от фолклорните предавания на БНТ – Даниел Спасов и Милен Иванов ще бъдат водещи 

Днес стартира петото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище‘ 2018.

Във фестивала ще вземат участие над 270 участници. Своите танци в конкурсната програма ще представят танцови състави и групи от България /София, Пазарджик, Септември, Драгоман, Панагюрище) и от чужбина – Беларус, Коста Рика, Мексико и Сърбия.

Организатор на Петия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ е Община Панагюрище. Фестивалът се реализира и с финансовата подкрепа на „Оптикс“ АД.

Целите на фестивала са обвързани с идеята той да развива културния обмен между народите и етносите; да популяризира българския фолклор в страната и чужбина; да съхранява, развива и представя специфичните танци на народите; да запазва многообразието на световното културно наследство; да поощрява творческите способности на личностите и общностите; да представя пред жителите и гостите на Панагюрище културата и националните танци на различните групи, етноси и народи, както и да запознае гостите с богатото културно наследство на Панагюрище и да стимулира младите творци за създаване на авторски произведения.

Популярните от фолклорните предавания на БНТ – Даниел Спасов и Милен Иванов ще бъдат водещи на петото юбилейно издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“.

Творческата биография на Даниел Спасов включва записи на около 250 народни песни в Българското национално радио, филми в Българската национална телевизия, четири самостоятелни компактдиска. През 1994 година името му е включено в световната енциклопедия „Музиката на света” (Лондон).

От 1996 година Даниел Спасов е солист на световноизвестния женски народен хор „Мистерията на българските гласове” (Le Mystere Des Voix Bulgares). Като солист на хора и самостоятелно е пял в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка – Роял фестивал хол и Барбикан център – Лондон, Кенеди център – Вашингтон, Концерт хаус – Виена, Концертгебау – Амстердам. През 2000 година участва като солист в проекта „Ватикана поздравява света с XXI век”.

През 2011 година заедно с „Мистерията на българските гласове” реализира записи за Радио Би Би Си – Лондон. През 2012 година Даниел Спасов, Милен Иванов и „Ева квартет” изнасят самостоятелен концерт в Берлинската филхармония под мотото „Музика от манастирите”.
Гласът на Даниел Спасов звучи в много документални филми, представящи българското културно – историческо наследство. През 2012 година получава специална покана да запише част от вокалната музика за международната филмова продукция „Дервишите – мистиците на изтока”.

През 2002 година песента му „Дай ми, Боже” в обработка на Красимир Кюркчийски е включена в концерта по повод посещението на папа Йоан Павел Втори в България.

Заедно с Милен Иванов – формация „Двуглас” работят от 1997 година. Имат самостоятелни турнета в чужбина, издават няколко албума, представят една многолика палитра на традиционния български фолклор от най-старинните му пластове, както и шедьоври на източно-православната църковна музика. През 2011 година като солисти на „Мистерията на българските гласове” реализират записи в Радио Би Би Си – Лондон.

Даниел Спасов е работил като редактор в Балкантон. От 1993 година е изпълнителен продуцент в БНТ. Реализирал е десетки фолклорни телевизионни програми, сред които особено популярни са „От дума на дума” и „Иде нашенската музика”.

Милен Иванов е основател и диригент на „Ева квартет”. И четирите певици са част от хора „Мистерията на българските гласове”. Под неговото диригентство квартетът оформя своя професионален облик и се утвърждава като една от най-добрите камерни фолклорни формации.

Песни на квартета, дирижирани от Милен Иванов, са включени в четвъртия албум на Марсел Селие от поредицата „Мистерията на българските гласове” и в албума „Spiritus”, издаден от PolyGram. „Ева квартет” и Милен Иванов имат своите престижни самостоятелни гастроли у нас и по света.

През 2003 година Милен Иванов и „Ева квартет“ записват музиката към полската историческа сага „Стара приказка“ на световноизвестния композитор Кшешимир Дебски.

От 2000 година Милен Иванов е диригент и на академичния смесен хор „Славянски звуци” – София. Под негово ръководство хорът записва песни в Българското национално радио и реализира концертни турнета в Испания, Холандия, Унгария, Гърция, Турция, Македония.