Начало Общество Над 36% от българите не могат да си позволят неочаквани разходи

Над 36% от българите не могат да си позволят неочаквани разходи

СПОДЕЛИ

Процентът на българите, които не могат да посрещнат неочаквани разходи, е 36.5 (повече от 1/3). Това поставя страната ни в първите десет държави от Европейския съюз по този показател за 2019 г., става ясно от данни на Евростат. В същото време средното ниво за ЕС е 32%.

Най-голяма част от хората, които не могат да се справят с неочаквани разходи, са част от домакинства, които се състоят само от един човек, както и при самотни родители на непълнолетни деца. Въпреки сравнително високия процент на хората от ЕС, които нямат достатъчно финансови възможности да се справят с подобен тип разходи, се отчита положителна тенденция. През 2012 г. е бил пикът – тогава 40% от жителите в ЕС не са могли да си позволят неочаквани разходи, докато през 2019 г.

В челната тройка на страните членки са Хърватия, Латвия и Гърция. Там делът на хора, неспособни да се справят с подобен тип разходи, е съответно 52, 50 и 48. Следват Литва (47%) и Румъния (44%).

На другия полюс пък е Малта – 15 на сто. След нея се нареждат Люксембург, Австрия и Швеция, в които само една пета от населението (по данни от 2018 г.) не може да се справи с неочаквани разноски.

Източник