Начало Култура Над 50 деца пътешестваха из Панагюрище

Над 50 деца пътешестваха из Панагюрище

90
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

деца

Над 50 деца от различна възраст се включиха във втория ден от лятната седмица, организирана от Общинска библиотека „Стоян Дринов”. През него децата направиха опознателна обиколка на Панагюрище.

Група от 15 деца,  в компанията на директора на библиотеката Стефан Рапонджиев и библиотекаря Цвети Даскалова, тръгна минути преди 9:30 от ОБ„Стоян Дринов”. Първата спирка на групата бе пред Народно читалище „Виделина – 1865”, където г-н Рапонджиев им разказа за дейността на читалището и самодейците. Разходката продължи покрай църквата „Свето Въведение Богородично”, за която малчуганите научиха научиха някои интересни факти.

Следващата спирка на децата беше в двора на ОДК гр. Панагюрище, където групата се увеличи с още 38 деца. От там, всички заедно се отправиха към  „Бизнес център – Панагюрище”, за да изгледат филм за създаването, развитието и успехите на „Асарел-Медет” АД.

Пътешествието продължи из историческите забележителности на Панагюрище. Първата от тях бе къщата-музей на Райна Княгиня. Децата разгледаха дома на знаменоската и се снимаха за спомен, пред паметника й. Групата продължи пътешествието си към Градския исторически музей. Там малчуганите разгледаха Панагюрското златно съкровище и улицата на занаятите. Последната спирка за пътешествениците бе легендарната Тутева къща, където е обявено Априлското въстание.

 

Инициативите, организирани от Общинска библиотека „Стоян Дринов” ще продължат през цялата седмица.

Утре малчуганите ще се посветят на творчеството, рисувайки с тебешири, върху асфалта пред Библиотеката .

Шах, табла, „Не се сърди човече” и още много забавни игри на маса ще очакват малчуганите в четвъртък. Организаторите са подготвили  награди за победителите – книгата„Снежинки” на Людмил Дринов.

В последния ден на „Лятна седмица” Библиотеката ще бъде превърната в кино. В читалнята за деца ще бъдат прожектирани забавни детски филми.