Начало Общество Над 900 машини обработват пътните настилки по републиканската мрежа

Над 900 машини обработват пътните настилки по републиканската мрежа

СПОДЕЛИ

Над 900 машини обработват пътните настилки по републиканската мрежа. Автомагистралите са почистени до асфалт, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Шофьорите трябва да карат внимателно и с по-ниска скорост, защото се пътува при зимни условия, а снеговалеж има в почти цялата страна.

Апелирам да се внимава, защото все пак е зима и сутрин, когато температурите са доста по-ниски е възможно да има заледяване, въпреки че опесъчаваме постоянно, заяви инж. Атанасов.

Ограничено и движението за камионите над 12 тона по старопланинските проходи „Троянски“, „Котленски“, „Петрохан“, и „Шипка”. Без ограничения е преминаването през „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Превала”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”. Забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през проходите „Дюлински” и „Пампорово”. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през „Вратник” и „Твърдишки“.

Заради завъртял си сутринта тежкотоварен камион на пътя Плевен – Бяла за кратко е било затруднено движението по първокласния път, но трафикът бързо е нормализиран, обясни инж. Атанасов. За случая е назначена проверка, която ще установи причините.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и продължават поддържането на републиканската пътна мрежа. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път само с подходящи гуми, тъй като прогнозите са за засилване на снеговалежа през деня, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.  Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.