Начало Общество Награди и президентски прием за ученическия батальон „Васил Левски” от Панагюрище и...

Награди и президентски прием за ученическия батальон „Васил Левски” от Панагюрище и Стрелча

СПОДЕЛИ

Специализираният ученически батальон „Васил Левски” от Панагюрище и Стрелча отбеляза своята 40-годишнина със запомнящо се тържество пред Паметника на Незнайния воин в столицата и прием от президента.  След като поднесоха венец на мемориала, момчетата и момичетата във военни униформи, които носеха и своето знаме, бяха поздравени от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и ръководството на организацията. Проявата бе свързана и със 180 години от рождението на патрона на батальона.

С плакет на СОСЗР и флаг „110 години СОСЗР” бяха удостоени командирът на батальона подполковник от запаса Михаил Неделев, директорът на ПГИТМТ в Панагюрище майор от запаса Лушка Апостолова и полковник от резерва Севастиян Добрев.

Почетна грамота „110 години СОСЗР” получиха военнослужещи от кадъра и запаса, които са възпитаници на батальона и настоящи школници. Отличени бяха капитан от резерва Николай Йотов, старшина от резерва Иван Йотов, подполковник от резерва Коста Бояджиев, капитан Владимир Петров от в. ф. 28 000 в Граф Игнатиево, капитан Димитър Танчев от в. ф. 14380 в Пловдив, редник Никола Илиев от в.ф. 42650 в Копривщица, ефрейтор Иван Учкунов от в.ф. 32 990 в Пловдив, редник Донка Неделчева от в.ф. 44220 в Пловдив, редник Луко Кузманов от в.ф. 28000 в Граф Игнатиево, сержантите школници Михаил Неделев, Надя Иванова, Пламен Генчев, Мартина Стойнова, Диана Тилева, Николай Табанжов, Младен Капитански и школниците Лъчезар Ковачев, Дейвид Белишки, Евилин Найденова, Николай Веселинов, Иван Байряков, Георги Поибренски, Петър Василев, Мартина Чамова, Нелина Брадестилова и Веселина Червенкова.

На последващата среща президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев заяви: „Вие се доказахте като патриотична и професионална организация. Благодарение на вашето отговорно и изпълнено с ентусиазъм дело няколко поколения млади българи израснаха възпитани в дух на родолюбие“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Гостите запознаха държавния глава със своята дейност и изразиха надежда, че държавните институции ще направят необходимото за популяризирането на военното обучение и патриотичното възпитание. В процеса на работа с младите хора ние залагаме на приложната подготовка и придобиване на практически умения“, посочи по време на разговора подполковник от резерва  Михаил Неделев.

От своя страна президентът посочи, че подкрепя благородното и отговорно дело на възпитаниците на подполковник Неделев и изрази надеждата си, че то да бъде последвано и в други градове и училища. Искам да ви благодаря за грижите, които полагате да поддържате паметника до лобното място на майор Анатолий Полянков, посочи по време на срещата Румен Радев.

Държавният глава бе категоричен, че президентската институция е готова да подкрепи бъдещи родолюбиви инициативи и проекти на организацията. Младежите получиха като подарък книгата на Константин Косев „Васил Левски и възкресението на България“.

Текст: otbrana.com, Снимки: Спиридон Спиридонов