Начало Култура Находки от най-древния град в Европа гостуват в Панагюрище

Находки от най-древния град в Европа гостуват в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Най-интересните находки на учените, изследващи най-древния град в Европа, който е съществувал 7 хилядолетия преди Христа край пазарджишкото село Юнаците, ще гостуват в Панагюрище след броени дни. Изложбата „Селищна могила Юнаците – 80 години от началото на археологическите проучвания“ ще бъде подредена в Историческия музей в средногорския град, а откриването й предстои но 12 февруари от 17,30 часа, съобщиха от културното ведомство.

Какво показва експозицията, която е дело на Регионалния исторически музей в Пазарджик?

Информационни табла в хронологическа последователност представят проучванията на различните научни екипи, графична и фотодокументация на разкритите структури и стратиграфски пластове, селищна организация, укрепителна система – крепостна стена и ров, даващи информация за селищната и социалната организация на обитателите на първообраза на по-късните градски центрове.
Разнообразни предмети, открити по време на археологическите разкопки, илюстрират различни теми, свързани с живота на обитателите на селището през халколитната и ранната бронзова епоха – домостроителство, духовен живот, икономика.
Голяма част от предметите се експонират за първи път пред публика. Сред тях са златните находки, открити в халколитния пласт, датирани около 4600 – 4500 г. пр. Хр., доказателство, че това е най-старото обработено злато, намерено до момента в Европа. Многобройната култова пластика – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигури и съдчета, представя почитаните божества и религиозните вярвания на древните обитатели на селището.
Значимо място в изложбата е отделено на керамичните съдове и изделия, които показват развитието и характерните особености на керамиката в различните хронологически пластове.
Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Източник: marica.bg