Начало Бизнес Най-сетне! Обявиха поръчките за газопроводи до Панагюрище, Пирдоп и Свищов

Най-сетне! Обявиха поръчките за газопроводи до Панагюрище, Пирдоп и Свищов

СПОДЕЛИ

Близо шест години след като Европейската комисия отпусна на България безвъзмездно 10,8 млн евро за построяване на преносни газопроводи до Свищов, Панагюрище, Пирдоп о Банско-Разлог, държавният газов оператор обяви две поръчки за два от газопроводите на стойност 37 млн лв без ДДС.

На 13 януари дружеството стартира процедура за избор на фирми, които да доставят основни материали, оборудване и свързани услуги за изграждане на два преносни газопровода – до Свищов и Панагюрище-Пирдоп. Поръчката е с индикативна стойност 10,8 млн евро без ДДС и е разделена на три лота. За всеки от тях ще се подава отделна оферта и може да се участва във всички лотове. Оферти се чакат до 24 февруари.

На 19 февруари „Булгартрансгаз“ ЕАД стартира открита процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Преносен газопровод до Свищов“,

Следващата поръчка ще е за строител на 62-километровото трасе от района на пазарджишкото село Лесичово, където ще се строи нова газоизмервателна станция, до Пазарджик и Пирдоп. Тази тръба ще е по-дълга от първоначално обмисляния маршрут от 46 км. Той бе с две станции и цена 7,2 млн евро. Неговата индикативна стойност ще е по-голяма. Този газопровод трябва да стигне до най-големите предприятия за добив на цветни метали, които формират индустриален клъстер „Средногорие“ – „Асарел-Медет“, „Аурубис“, „Елаците – мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Геотехмин“ и др. Предприятията от години настояват за изграждането на този газопровод, тъй като преминаването от електричество и нефтени продукти на природен газ, ще реализират съществени икономии и ще намалят вредните си емисии.

За третия газопровод от финансирания от ЕК проект – този до Банско и Разлог, все още не се съобщава нищо.