Начало Общество От Оперативна програма „Околна среда“ намаляват финансирането на ВиК проекта с 5%

От Оперативна програма „Околна среда“ намаляват финансирането на ВиК проекта с 5%

17
0
СПОДЕЛИ

DSCI5391

Извънредна пресконференция даде кметът Белишки днес, следобед. На нея той съобщи пред местните медии, че с писмо от 26.05.2014 година е известен, че: „Министерството на околната среда и водите налага финансова корекция във връзка с извършен повторен преглед на договори с изпълнители по проекти, финансирани по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 година“, които попадат над праговете по Директива 2004/18/ЕС.“

С 5 % ще бъде намалено финансирането по ВиК проекта, което е приблизително около 2 милиона и половина лева от общата му финансова рамка. Това е решил Управителният орган на Оперативна програма „Околна среда“. Писмото е подписано от неговия ръководител Спиридон Александров.

Основен мотив, който е посочен, за намаляването на средствата е, че: „Методиката в процедурата за възлагане е неясна и субективна, позволяваща интерпретации и необективен подход при прилагането й.“

Кметът Белишки категорично заяви, че всички процедури по избора на изпълнител са спазени и обяви за пълна лъжа посочените в писмото мотиви, които са изтъкнати от Управителния орган. Той подчерта, че цялата документация по избор на изпълнител по проекта е била изпратена на предварителен контрол още преди да стартира самата процедура и всички забележки по нея са били отстранени.

„В качеството си на възложител ще си търсим всички права по законов път.“ – заяви градоначалникът.

Белишки упрекна политиката на управляващите които, според него, налагат санкции в общини, където ПП ГЕРБ е спечелила изборите. Той уточни, че изпълнявайки проектите, всяка община изпълнява и ангажиментите, които Република България е поела пред Европейския съюз. Стана ясно, че и фонд ФЛАГ няма да отпуска средства по ОП „Околна среда“, което пък означава, че ощетените общини ще трябва да потърсят друг кредитор. „Това ще ни отнеме поне два месеца от срока на проекта“ – уточни градоначалникът и изрази надежда, че до там няма да се стигне. В такъв случай правителството е длъжно да финансира общините със средства от републиканския бюджет.

В края на пресконференцията Белишки заяви: „Имаме всички необходими документи и ще си търсим правата в съда. Няма от какво да се притесняваме. Нито един от аргументите на съответстват на истината“.

Основният проблем, ако корекцията се запази ще бъде при финалното плащане, в края на годината, но това има опасност да стане, ако Управляващият орган не оттегли решението си.

„Дейностите по проекта продължават – категоричен бе Белишки – но Общината ще заведе две дела срещу ръководството на Оперативна програма „Околна среда”, тъй като договорите по проекта са два – за рехабилитация на водопроводната мрежа и за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води“.

До момента са внесени четири искания за междинни плащания по проекта, като две от тях са усвоени. Общата стойност на усвоените средства е  21 229 752 лева и нямаме забележки от извършените проверки, каза още градоначалникът.