Начало Общество НАП предупреждава, че се разпространява вирус от нейно име

НАП предупреждава, че се разпространява вирус от нейно име

СПОДЕЛИ

Не отваряйте прикачени файлове

prihodite-na-nap-sa-se-uvelichili-sys-700-mln-lv-47357

Вирус от името на Национална агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение „rar“.

Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg.

Съобщението гласи:

„Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!

Всички подробности отностно изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.“

От НАП не са изпращани имейли с подобно съдържание до клиентите, като най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма.

НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, веднага да стартират антивирусната си програма. Агенцията работи заедно със специализираните служби за издирването на извършителите.