Начало Общество НАП започва проверка на касовите бележки в търговските обекти

НАП започва проверка на касовите бележки в търговските обекти

17
0
СПОДЕЛИ

1604

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверка на касовите бележки в търговските обекти в страната. 1200 ревизори от агенцията ще се присъединят към над 400 инспектори, които ще следят за нарушения, съобщават от НАП.

Ревизорите ще продължат да извършват ревизии, а в извънработно време и в почивните дни ще инспектират и касовите бележки. Сред проверяващите ще има ревизори от структурите за големи и средни данъкоплатци в София, уточняват от агенцията.

Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП периодично давала данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17.30 ч. в делничните и през почивните дни. В тази връзка от НАП смятат да засилят вечерните проверки и тези в почивните дни.

Глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а на юридическите лица, които укриват обороти, може да им запечатат търговския обект. От агенцията уточниха, че проверяващите ще се легитимират пред търговците със служебна карта.

Гражданите, които искат да сигнализират за данъчни нарушения или за това, че не са получили касова бележка от търговския обект, в който са пазарували, могат да го направят на тел. 0700 18 700.