Начало Общество Напусна ни художникът Александър Станчев! Дълбок поклон пред паметта му!

Напусна ни художникът Александър Станчев! Дълбок поклон пред паметта му!

СПОДЕЛИ
restorant

svesht

Почина панагюрският художник Александър Станчев. Поклонението ще се извърши на 29 март от 11:30 часа в Обредния дом на Гробищния парк на Панагюрище.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Екипът на ПИА поднася искрени съболезнования на неговите близки.

Автопортрет

Александър Станчев е възпитаник първо на художествената гимназия в София, а в периода 1979-1985 следва и в Националната художествена академия. Първата година изучава етюда при Катя Костова. Големият Иван Кирков води часовете му по рисуване и живопис. „От него съм научил много неща“, споделя веднъж в интервю пред Невяна Кацарева за в. „Време“ Сашо. Един семестър в часовете на неговия клас е преподавал и тогава много по-младият Светлин Русев.

Веднага след завършването, започва участията си с групата на пазарджишките художници и се включва в почти всички нейни прояви. Някои от творбите му са притежание на частни колекции в чужбина. Има страстни почитатели и в Панагюрище.

Сашо, както го наричаха приятелите му, силно обичаше родното Панагюрище и бе заклет патриот – но не от кресливите, а напротив. Скромен и деликатен, той като че ли не намираше място в днешния уродлив ден, но се прекланяше пред великите ни предци, обичаше периода на Възраждането и е автор на множество илюстрации на тема „Април `1876-та“. Пред героите от Априлското въстание Александър Станчев се прекланяше от душа и сърце! Бе и талантлив портретист.

 

Стоян Радулов за Чат – пат