Начало Общество Напусна ни великият Никола Гюзелев

Напусна ни великият Никола Гюзелев

131
0
СПОДЕЛИ

Nikola-Gyuzelev-1Големият наш оперен певец Никола Гюзелев почина след тежко боледуване на 77 години.

Интересът на Никола Гюзелев към операта се пробужда на 15 години. Факт е, че всъщност той завършва Художествената академия със специалност Живопис. Много по-късно започва да учи пеене при тенора Илия Йосифов, а от 1960 г. – при баритона Христо Бръмбаров. От 1960 е стажант, а от 1961 година — редовен артист в Народната опера, където прави своя дебют на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Верди „Турандот“. Само пет години след това, през 1966 г., той вече жъне успехи със Софийската опера в Париж и САЩ.

Никола Гюзелев 3
В ролята на Да Силва от операта „Ернани“

В богатата си кариера Никола Гюзелев има над 70 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света. Той е носител на наградата „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени.

Сред отличията, с които басът е награден, са орден „Кирил и Методий“ – I степен, орден „Стара планина“ – I степен, призовете „Златна лира“, „Златна муза“, „Златно перо“, „Комендаторе на Република Италия“.

Огромният си опит Гюзелев предава на много млади таланти, като негови ученици от различни страни в момента са солисти на световните оперни сцени.