Начало Култура Народните танци стават задължителни в часовете по физическо

Народните танци стават задължителни в часовете по физическо

СПОДЕЛИ

bulgaria_area

Български народни хорà, техники за самоотбрана и гръцкия танц „Сиртаки“. Това включва програмата за задължителните часове по физическо възпитание и спорт на Министерството на образованието и науката. За някои от класовете тя вече е утвърдена със заповед на министъра, за други е все още работен проект.

Задължителните области на учебно съдържание по физическо са: лека атлетика, гимнастика и спортни игри.

В I клас клас ще е задължително хорото „Боряно, Борянке“. Предвидените спортни игри са баскетбол, футбол и хандбал.

Във II клас задължителните за учениците хорà ще са “Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”, а отборните спортове – футбол и хандбал.

В III клас остават същите спортни игри, а децата ще учат още „Самоковско хоро” и „Седенчица”.

В IV клас ще се учи „Малешевско хоро”, а към отборните спортове се включва и баскетболът.

За V клас предвидените задължителни народни танци са право тракийско хоро и тракийска ръченица, а отборните спортове остават футбол, хандбал и баскетбол.

Шестокласниците ще се учат да изпълняват „Малешевско хоро”. От този клас е предвидено и усвояването на индивидуални тактически действия в нападение и защита, което ще продължи до последния XII клас. В VII клас седмокласниците ще учат още „Пайдушка тройка” и „Добруджанска ръка”. Спортните игри остават баскетбол, хандбал, волейбол, футбол.

Осмокласниците също ще учат народни танци. Те ще трябва да усвоят изпълнението на „Пайдушка четворка” и народен танц, специфичен за региона. В IX клас ще се учат македонско и шопско хоро, а в X – „Елено моме“, както и гръцкият танц „Сиртаки“.

Утвърдените учебни програми са за I, II, V, VI и VIII клас. Работните проекти са за III, IV, VII, IX, X, XI и XII клас.

Всички проекти и утвърдените нови учебни програми вижте ТУК.

1 КОМЕНТАР