Начало Без категория НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТИНКА ЮРУКОВА УЧРЕДИХА НАГРАДА НА НЕЙНО ИМЕ

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТИНКА ЮРУКОВА УЧРЕДИХА НАГРАДА НА НЕЙНО ИМЕ

1509
0
СПОДЕЛИ

Първият носител на наградата е Стефан Рапонджиев

Библиотекари, читатели и приятели изпълниха залата на Общинската библиотека „Стоян Дринов“- гр. Панагюрище в четвъртък вечер, 31.01.2024 год. Датата не е случайна. На 31.01.1970 година тържествено е открита новата сграда на библиотеката – факт, който дава възможност библиотечното обслужване в Панагюрище да върви все по-напред, да бъде в крак с времето и днес да бъде авторитетен библиотечно-информационен център на общината. Това обстоятелство дава основание на работещите в библиотека да отбелязват 31 януари като Празник на библиотека „Стоян Дринов“ и като свой рожден ден, независимо от факта, че библиотечното дело в града ни има повече от 150 годишна история.

В знак на признание за заслугата на Тинка Юрукова за построяване на самостоятелната сграда на библиотеката, с респект към дългогодишния ѝ всеотдаен труд и принос към културния живот в града и с почит към паметта на една изключителна личност, наследниците ѝ Тинка Стефанова и Радко Юруков учредиха награда на името на Тинка Юрукова – за принос в развитието на библиотечното дело в града. Първият носител на наградата е Стефан Рапонджиев – настоящият директор на Общинската библиотека.

Тържеството откри Стефан Рапонджиев с кратка презентация за дейността на библиотеката, присъстващите чуха развълнуваното слово на Тинка Стефанова, изслушаха разказаните с много обич към леля Тинка, както всички я наричахме, спомени, любопитни факти и смешни случки около построяването на библиотеката.

Да уважи с личното си присъствие празника на библиотеката, в залата беше и кметът на града г-н Желязко Гагов. От името на Общинския съвет той дари на библиотеката нов проектор за мултимедия и се обърна с топли думи към библиотекарите, изрази своето уважение към техния труд и към паметта на Тинка Юрукова.

Библиотеката получи и поздравителен адрес от Платформа „Култура“.
За своя празник библиотекарите получиха цветя и бонбони от признателни читатели, а те самите почерпиха своите гости с питка, тутманик и огромна торта във вид на книга с надпис: „Има ли вяра, има и път“.

Срещата завърши с разговори, спомени и нови идеи за бъдещи срещи и инициативи за следващата година, когато ще бъде отбелязана 165-годинината от началото на библиотечното дело в град Панагюрище.