Начало Политика НАТО потвърди разширяване на военното присъствие на съюзниците в Източна Европа

НАТО потвърди разширяване на военното присъствие на съюзниците в Източна Европа

СПОДЕЛИ

ъюзниците от НАТО изпращат още бойни самолети и кораби, за да укрепят присъствието на НАТО в Източна ЕВропа предвид ситуацията около Украйна.

 

Това се потвърждава в съобщение на Алианса, последващо разполагането на още сили от отделни държави в отбранителния съюз от последните дни.

 

Насред нарастващото напрежение, белязано и от изтеглянето на американски и британски дипломати от Украйна (нещо, което Европейският съюз засега се въздържа да направи), НАТО обяснява, че целта е да се увеличи способността за сдържане в Алианса, „докато Русия „продължава струпването на военни сили във и около Украйна“.

Повечето от тези решения на европейски държави вече са били съобщавани в последните дни, но общата позиция на НАТО следва колебанията, предизвикани в публичното пространство от коментари на американския президент Джо Байдън за разнопосочните позиции сред държавите от блока.

Изреждат се изявленията от последните дни на редица държави за предстоящи и подготвяни (в случай на нужда) ходове за подкрепа:
 
Дания изпраща фрегата в Балтийско море и се готви да разположи 4 изтребителя F-16 в Литва в подкрепа на мисията за въздушни патрули на Алианса
Испания разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България
Франция е готова да изпрати войски под командване на НАТО в Румъния
Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 към България през април, кораб и сухопътни сили ще са в готовност
Съединените щати обмислят подобна стъпка в източноевропейските членки на Алианса (информацията се появи преди часове).
 
Припомня се, че отбранителният съюз вече е увеличил присъствието си в Източна Европа (Естония, Латвия, Литва и Полша) с многонационални бойни групи, водени от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, и те са в бойна готовност.
„Присъствието им дава да се разбере, че атака срещу един съюзник ще се смята за атака срещу целия алианс. Нямаше сили на НАТО в източната част на Алианса преди 2014 г.“, се казва още в съобщението.
 
Очаква се темата да бъде обсъдена и от външните министри от ЕС на днешното им редовно заседание.