Начало Общество Национален икономически щаб ще бори последиците от коронавируса

Национален икономически щаб ще бори последиците от коронавируса

СПОДЕЛИ

Да се създаде Национален икономически щаб, който да започне да набелязва мерки срещу негативните последици за страната от разпространението на коронавируса – това предложи премиерът Бойко Борисов на депутатите в парламента.

Министър-председателят благодари на всички парламентарни групи, че са подкрепили единодушно предложението на Министерски съвет за въвеждането на извънредно положение заради заразата, което ще бъде в сила за страната ни до 13 април. Въпреки че подкрепи мярката, опозицията от БСП обърна внимание, че е време страната ни да помисли как да преодолее негативните икономически последици от COVID-19.

Предложението на Борисов предвижда в щаба да влязат излъчени от парламентарните групи експерти по финансови и икономически въпроси, както и ресорните министри в кабинета.

„Г-жо Нинова, ние днес лесно можехме да кажем стопанско-икономически мерки. Не съм го направил, защото очаквах подобно поведение на парламента. Второ – не е честно към следващо правителство, каквото и да е, тъй като остава сравнително кратко време до следващите парламентарни избори, да се вземат решение, с които мнозинството лесно да похарчи едни пари“, обърна се премиерът към лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това не отменя работата на министрите, но в една по-спокойна и делова обстановка да знаем с какви пари разполагаме, колко можем да похарчим. Когато актуализираме бюджета, да знаем, тази мазнинка на държавата как да я разпределим в следващото време“, заяви още Борисов пред депутатите.